Dtum
Login with Facebookk
1914 | December

1914 mérlege

Amikor a háború elkezdődött, valamennyi résztvevő rövid küzdelemre számított. 1914 végén annyi már nyilvánvalónak látszott, hogy a háború hosszabb lesz a tervezett egy-két hónapnál. Abban azonban mindenki hitt, hogy 1915-ben véget ér. Arra pedig talán senki sem gondolt, hogy még csaknem négy évig tart majd.

A háború első féléve katonailag döntetlent hozott. Németország terve a gyors nyugati győzelemre nem sikerült, de katonái a Schlieffen-terv veresége után is ellenséges földön állomásoztak. Nyugati kudarcaikat ellensúlyozta valamelyest tannenbergi és a Mazuri-tavak mellett elért győzelmük. Franciaország támadó terveiből semmi sem lett, de az ellenséget feltartóztatta, hadserege ütőképes maradt.

 

Nagy-Britannia a tengereken és francia földön is sikeresen helytállt. Oroszország vereségeket szenvedett Kelet-Poroszországban, de ezt ellensúlyozta számára a Galíciában elért győzelem. A legkedvezőtlenebb mérlege a nagyhatalmak közül az Osztrák-Magyar Monarchiának volt, hiszen mindkét frontján kudarcok érték.

 

Azonban még a Habsburg birodalom is nagy tartalékokkal rendelkezett, és egyáltalán nem hitte azt, hogy minden elveszett: az orosz támadást feltartóztatta, délen pedig csak idő kérdése lehetett Szerbia összeroppanása.

Az első hónapok egyértelműen nagy vesztesei az európai népek voltak: halottak százezreivel, rokkantakkal és hadifogságba esettek tömegével, csökkenő életszínvonallal, megnyirbált szabadságjogokkal. A háborús lelkesedés már minden országban elszállt, de a győzelembe vetett hit még megmaradt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98