Dtum
Login with Facebookk
1915 | Február

Blokád Oroszország ellen

A központi hatalmak Nagy-Britanniát nem tudták igazán „megbüntetni” az antant németellenes tengeri blokádja miatt – de Oroszországot igen. A hatalmas államot szinte minden oldalról tengerek veszik körül. Csakhogy az északi tengerek az év jelentős részében befagynak, és nincs is közlekedési kapcsolatuk a fronttal és a fejlettebb orosz területekkel.

 

A Balti-tenger és a Fekete-tenger viszont – ahol az orosz tengeri forgalom zöme normális esetben zajlik – a szűk tengerszorosok miatt elzárható, blokádolható. A Balti-tenger szorosait (Kattegat, Skaggerak, Sund) a németek, a Fekete-tengerről kivezető Boszporusz és Dardanellák tengerszorosokat pedig a törökök zárták le.

Az oroszok számára Vlagyivosztok és Murmanszk használata kínálkozott. Csakhogy Vlagyivosztok esetében hatalmas (az egész Csendes-óceánon átívelő) tengeri szállítás után nem kevésbé jelentős vasúti szállításra volt még szükség a hosszú és kis átbocsátó képességű transzszibériai vasútvonalon.

 

Murmanszk fagymentes kikötőjéből csak nem régen, hevenyészve építettek vasútvonalat Szentpétervárra, így az újra és újra javításra szorult, és teljesen csak 1917-re készült el. Így Oroszország elzárása szövetségeseitől csaknem teljessé vált. Pedig a nyugati hatalmak fegyvert és hadianyagot, az oroszok gabonát és katonát szállíthattak volna szövetségesüknek.

Az orosz blokád hatékony fegyvernek bizonyult Németország számára a keleti ellenfél meggyengítésére.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98