Dtum
Login with Facebookk
1915 | Január

Politikai és katonai dilemmák Németországban

Az antant blokádja a központi hatalmak ellen, a német hajók elsüllyesztése a világóceánon és a német búvárhajók kezdeti sikerei egyaránt felvetették a lehetőséget, vajon a tengeralattjárók nagyarányú alkalmazása nem hozhatna-e sikert Nagy-Britannia ellen?

A javaslat ellenzői arra hivatkoztak, hogy a búvárhajók száma csekély, nem képesek a brit blokádhoz fogható zárlatot működtetni a szigetország körül. A politikusok azzal érveltek, hogy ez a harcmodor a németek ellen fogja hangolni a semlegeseket, ami az Egyesült Államok esetében különösen nagy veszedelem, nagyhatalomról lévén szó.

 

A pártolók viszont amellett érveltek, hogy a brit kereskedelmi hajók ellen összpontosított búvárhajó-háború érzékeny veszteségeket okozhat az ellenségnek. Emellett a semlegeseket is elrettentheti a Nagy-Britanniának való szállításoktól. Mindez súlyos kiesést okoz a brit gazdaságnak.

A vita nem csupán a színfalak mögött zajlott, kikerült a sajtóba is. A búvárhajóharcot a hívek a győzelem biztos receptjeként tálalták a közvéleménynek. Bettman-Hollweg kancellár és Falkenhayn vezérkari főnök végül meghajolt az érvek előtt, s 1915 februárjában II. Vilmos császár is jóváhagyta az akciót.

Megkezdődött a briteknek szállító ellenséges és semleges kereskedelmi hajókra is kiterjesztett korlátozott búvárhajó-háború. Azért korlátozott, mert kereskedelmi hajók esetében süllyesztés előtt fel kellett kínálni a lehetőséget, hogy a személyzet mentőcsónakokba szálljon. Amerikai és olasz hajók megtámadásától a búvárhajó-parancsnokoknak tartózkodniuk kellett.

A német tengeralattjárók a német és belga partokról indultak el, s az Északi-tengeren áthaladva jutottak el a Brit-szigetek közelébe. A Földközi-tengeren is tevékenykedtek. A harc módja ekkoriban többnyire az volt, hogy a búvárhajó a felszínre emelkedve megadásra szólította fel kereskedelmi hajó személyzetét, majd a mentőcsónakokba való átszállásuk után ágyútűzzel vagy dinamittal felrobbantotta a hajót.

 

Ha azonban a tengeralattjáró parancsnoka a célpontként kiszemelt hajón fedélzeti fegyvereket sejtett, figyelmeztetés nélkül torpedózott. Ez azonban magában rejtette a súlyos tévedés és tragédia lehetőségét is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Az emberi test, mint elektromos erőforrás a gyógyítás szolgálatában Az emberi test, mint elektromos erőforrás a gyógyítás...
Az „ionizator” új villamos gyógyító készülék, amely az...
Az országgyűlés megnyitása Az országgyűlés megnyitása
Az új Ház összeült. Azok a szerencsések, a kik diadallal kerültek ki...
Bárdossy Lásló miniszterelnök beszéde Bárdossy Lásló miniszterelnök beszéde
A mininszterelnök mindenekelött a magyar értelmiségi ifjuság...
Elrendelték Németországban a vendéglői étlapok egyszerűsítését Elrendelték Németországban a vendéglői étlapok...
Illetékes helyesen elrendelték a vendéglők és szállók étlapjának...
Színes hírek Színes hírek
Szibéria lakosságának szaporitása sehogy sem sikerül. A kormány...
A Nemzeti Színház története A Nemzeti Színház története
A színház nem eredeti talajából kinőtt virága a magyar kultúra...
Az utak igénybevételéhez akarják szabni a közúti terhekben való részvételt Az utak igénybevételéhez akarják szabni a közúti terhekben való...
A kereskedelmi kormány a jövőben teljesen új alapra kívánja helyezni...
Részeg emberek bezúzták vasárnap délután a Dunapark-kávéház kirakatablakait Részeg emberek bezúzták vasárnap délután a Dunapark-kávéház...
Vasárnap délután zajongó csoport állt még a zsúfolt Dunapark kávéház...
A király újra megbízta Fejérváryt A király újra megbízta Fejérváryt
A nagy válságban, a nélkül hogy fordulóhoz jutottunk volna,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98