Dtum
Login with Facebookk
1915 | Július

A legnagyobb német internáló tábor



(Szaloniki: hídfőállás vagy parkoló pálya?)
Az antant katonái és politikusai között a Dardanelláknál folyó flottatámadás és partraszállás, valamint a Szaloniki kikötőjéből kiindulva majdan megszervezendő új frontvonal kérdése vita tárgya. Tulajdonképpen arról van szó, hogy vajon a minden erőt a fő frontnak tekintett nyugati hadszíntérre összpontosító stratégia az eredményesebb, vagy a fő front harcait mellékhadszíntereken kiegészítő perifériális taktika?

A Dardanelláknál elszenvedett brit-francia kudarc a kérdést általánosságban nem válaszolta meg. A tengerszorosnál vereséget szenvedett csapatokat a görög Szaloniki városába (egy semleges ország kikötőjébe) szállították.

 

A francia Joffre (korábban a Dardanellák-támadás ellenzője) most támogatta a Szalonikiben maradást: a rossz nyelvek szerint azért, hogy környezetétől és Franciaországtól távol tartsa személyes riválisát, Sarrail tábornokot. E kevéssé tehetséges, ámde politizáló hajlamú katona lett a szaloniki csapatok parancsnoka.

A németek Szalonikit „a legnagyobb internáló táboruknak” nevezték, mert hogy itt több százezer antant katona volt – szinte a világháború legvégéig – tétlenségre kárhoztatva. A szaloniki partraszállás az utókort is megosztotta: egyes kutatók szerint elhibázott volt, mások szerint korábban, nagyobb erőkkel s a görögök bevonásával kellett volna kezdeni, akkor erős déli frontot és gyorsabb (végső) antant győzelmet eredményezett volna.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Sarrail tábornok - a "legnagyobb internáló tábor" parancsnoka A szaloniki bázis
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98