Dtum
Login with Facebookk
1915 | Szeptember

Tisza István: egy lépés előre, kettő hátra

Tisza az első világháború előtt és alatt is sikertelen kísérleteket tett a hazai román kisebbség megbékítésére, a román-magyar kapcsolatok rendezésére. Ezek a törekvések elbuktak, mert a magyarok túl keveset kínáltak, a románok túl sokat követeltek, s a kevés magyar ajánlat is sok volt a magyar nacionalista körök szemében.

A nyári, a keleti fronton elért katonai sikerek és Bulgária belépése után Tisza már nem tartotta szükségesnek a román megbékélési politikát belföldön, sem Románia belépését a háborúba a központi hatalmak oldalán.

 

Úgy látta, Románia sakkban tartása és semlegességre kényszerítése hatékonyabb az engedmények politikájánál. A kormány ezután beavatkozott az erdélyi román sajtó ügyeibe is, lojális nyilatkozatokat kikényszerítve azt. 1916. elején a Romanul nevű lapot – miniszterelnöki kezdeményezésre – be is tiltották.

Tisza román- és Románia-politikája fatálisan elhibázottnak bizonyult. Kérdés persze, létezhetett-e olyan politika, ami a román irredenta nemzeti törekvéseket megakadályozhatta. Teodor Mihali román képviselő szerint:

 

„Még egyetlen jelét sem tapasztaltuk oly állami politikának, amely Magyarország területi integritásának követelményeit és a román nép nemzeti létfeltételeit egymással összhangzásba tudná hozni.”

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98