Dtum
Login with Facebookk
1915 | Szeptember

Újabb csata Artois-nál

A németek 1915. áprilisi, ypres-i gáztámadása és a város körül kibontakozó harcok hatvanezer főnyi antant (részben algériai) és feleennyi német veszteséget követeltek. Kanadai csapatok helytállásának köszönhetően, nagyobb veszteségei ellenére a brit haderő megvédte a várost.

Május első harmadában Május első harmadában Artois közelében ismét a nyugati hatalmak próbálkoztak áttöréssel. Az angol-francia támadás több ponton áttörte a német állásokat, de nem tudta a helyi sikereket általános áttöréssé fejleszteni.

 

Júniusra Falkenhayn megállította az offenzívát. . Az angol-francia támadás több ponton áttörte a német állásokat, de nem tudta a helyi sikereket általános áttöréssé fejleszteni. Júniusra Falkenhayn megállította az offenzívát. Az antant veszteségei csaknem kétszer nagyobbak voltak, mint a német veszteségek. A második artois-i csata az antant kudarcát hozta.

Galántai József történész könyvében, antant szakértőkre hivatkozva írja: noha több mint kétmillió gránátot lőttek ki, az antant előkészítő tűz így sem volt eléggé hatásos. A németek a vasútvonalak felhasználásával meg tudták oldani az utánpótlást. A német nehéztüzérség biztonságos távolságból, nagy hatékonysággal lőhette a támadó erőket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98