Dtum
Login with Facebookk
1916 | Január

Az antant tervezése 1916-ra

1915. decemberében az antant országok hadvezetése Franciaországban értekezletet tartott. Az orosz elképzelés az Osztrák-Magyar Monarchia elleni összpontosítást kívánt, remélve, hogy a két nagy közül a gyengébbik leverése szerencsésen készítheti elő a németek elleni győzelmet is.

 

Végül az antant stratégák abban maradtak, hogy egyidejűleg indítanak támadást a keleti, az olasz és a nyugati fronton, de a legfontosabbnak ezt az utóbbit tekintik.

Az 1915-ös tapasztalatok nyomán nem áttörésben reménykedtek, hanem abban, hogy túlerejük birtokában, szívós harcban felmorzsolják a központi hatalmak erőit. Az antant vezetői is bíztak abban, hogy a győzelem 1916-ban megszületik.

 

Az antant túlbecsülte erőfölényének azonnali jelentőségét: a központi hatalmak ekkor még pótolni tudták veszteségeiket, voltak még tartalékaik. A támadás időpontját illetően az antant hadvezérei nem tudtak megegyezni, mert mindenki a saját felkészülése szempontjából ideális időpontot akarta a közös támadás időpontjául is.

A mellékfrontokat illetően a britek és franciák között volt vita. Az angolok Szaloniki kiürítését, a franciák további megerősítését tervezték. Mivel az orosz és olasz vezetés is fontosnak tartotta a szaloniki bázist, végül a szigetországnak kellett engednie.

 

Az oroszok legfőbb hadicéljuk, a tengerszorosok megszerzése szempontjából tartották fontosnak, hogy Szalonikiben feltétlen szövetségeseik hadereje legyen jelen, akik az orosz hadicélt már elismerték. Az olaszok is önző érdeket – a balkáni olasz jelenlétet – tartották szem előtt.

Az antant hadvezetés berkeiben is voltak tehát viták, bár együttműködésük valamivel jobb volt, mint a központi hatalmaké.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98