Dtum
Login with Facebookk
1916 | Január

Bizalmatlan szövetségesek

Német részről … igen rossz hatással volt és igen sokat ártott az egyes közegek fennhéjázó, tapintatlan fellépése is, a túlerő fitogtatása, a gyakori és nyilvános lenézés, lekicsinylés, tehát elsősorban modorhibák.

 

Illojalitás és a szövetségi kötelesség elhanyagolása nem fordultak elő, de azért az elkeseredés mégis nőttön nőtt, és a mi részünkről dacoskodásban, kicsinyes ujjhúzásban jutott kifejezésre. Magunktartása reám a duzzogó, tehetetlen cseléd benyomását keltette, párosulva vak engedelmességgel, az önálló akarat megszűnésével.

Ellenkezője annak, ami helyes volt. Nekünk több bizalmat kellett volna a németek iránt tanúsítani, a tényleges hatalmi viszonyt neheztelés nélkül el kellett volna ismerni, a nagy kérdésekben azonban több önállóságot kellett volna a magunk számára igénybe venni.

Én attól tartottam, és azt Ferenc József császárnak meg is mondtam, hogy Ausztria-Magyarország a játszmát mindig és mindenben elveszíti, mert a győzőkkel és a legerősebbekkel mindig rossz lábon lesz.

 

Ha elveszíti a háborút, ez úgy is érthető és elkerülhetetlen, de azon esetben, ha a szerencse nekünk kedvezne, azon rossz viszony következtében, mely közöttünk és Németország között kifejlődött, azon bizalmatlanság és lekicsinylés mellett, mely Berlinben érezhetővé vált, a közös győzelem is veszélyt hozhat reánk, mert német szolgaságba juttat.

Andrássy Gyula gróf,
az utolsó közös külügyminiszter emlékiratából

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98