Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1917 | Augusztus

A caporettói áttörés

 Október 24-én tüzérségi tűz zúdult az olasz állásokra. A frontot caporettónál áttörték a központi hatalmak erői. Ez volt a 12. (egyúttal az utolsó) isonzói csata. Eredetileg a központi hatalmak a Tagliamento folyóig akartak előre nyomulni.

 

A visszaözönlő, megvert olasz haderő azonban itt sem tudta megvetni a lábát. Közben Dél-Tirolban is támadt a 11. osztrák-magyar hadsereg, elfoglalva Asiago városát, mely korábban már kétszer is gazdát cserélt.

Az állóháború rövid időre – az 1914-es marne-i csata óta nyugaton először – mozgóháborúvá változott. Végül a megvert olaszok csak akkor álltak meg a futásban, amikor 11 brit és francia hadosztály érkezett megsegítésükre. Ekkor az antant vegyes hadereje a Piave folyónál építette ki védelmi állásait.

A caporettói áttörésnél az olasz haderő fele elpusztult. Háromszázezer olasz katona esett fogságba, ötvenezer pedig dezertált. A központi hatalmak erőinek hadizsákmánya lett az olasz tüzérség csaknem fele: lövegek, aknavetők, temérdek géppuska.

 

Ha Olaszország egyedül háborúzik, a súlyos vereség után valószínűleg azonnal békét kér. Csakhogy itt koalíciók harcoltak. A gyors antant segítség tompította a vereség élét, illetve a német-osztrák-magyar győzelem mértékét.

A németek nem tudták igazán kiaknázni a győzelmet, amiben szerepet játszott, hogy nem volt elgendő szállítóeszközük az ágyúk vontatására. Amint Galántai József írja, az osztrák-magyar haderőnek nem volt több tartaléka, a németek pedig már a nyuagti harcokra készültek.

 

Érdekes, hogy – a brit Taylor megfogalmazásában – ez a vereség tette népszerűvé a háborút Olaszországban, amit aligha lehet másképp érteni, mint úgy, hogy a veszély, a fenyegetés a fejekben védelmi háborúvá nemesítette ezt az (olasz részről is) imperialista háborút.

Cadorna olasz főparancsnok helyére Diaz lépett „aki, ha jobb tábornok nem is, de legalább másik tábornok volt.” A csata további következménye az antanthatalmak katonai együttműködésének szorosabbá tétele, a Legfelső Haditanács létrehozása volt.

 

Ebben szerepet játszott a britek egymás közötti intrikája is: Lloyd George brit miniszterelnök így át tudott nyúlni az eddig mindenható Haig brit főparancsnok feje felett.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
21:15 arányban ötödször is megnyertük a Tersztyánszky emlékversenyt 21:15 arányban ötödször is megnyertük a Tersztyánszky...
Válogatott kardvívóink Torinóban mérkőztek meg Olaszország hatos...
Előbb a Japán kávéházban, azután az Andrássy úton vertek meg egy állítólagos hirlapírót Előbb a Japán kávéházban, azután az Andrássy úton vertek meg egy...
Az este botrányos jelenetek játszódtak le a...
New-York város a magyarokért New-York város a magyarokért
Az egyesült Államok által fentartott nyilvános könyvtár igazgatósága...
Görögország az ántánt mellett Görögország az ántánt mellett
A bécsi görög követ junius 3-án megjelent külügyminiszteriumunkban és...
Háziiparunk téli teljesítménye Háziiparunk téli teljesítménye
Az idei havas hideg tél a falu lakosságát otthonába szorította. Ez a...
Német vélemény szerint Churchill Glasgowban Amerika számára beszélt Német vélemény szerint Churchill Glasgowban Amerika számára...
A német vasárnapi lapok behatóan foglalkoznak Churchill glasgowi...
A Nagykovácsy SE nyerte a női I. oszt. kosárlabda-bajnokságot A Nagykovácsy SE nyerte a női I. oszt. kosárlabda-bajnokságot
Befejeződtek a kosárlabda bajnokságok, a hölgyeknél. Az első osztály...
Menekülés Menekülés
Szegény Magyarország! Tépik, szabdalják testét. Most vannak igazán...
Az „Italia”, Nobile tábornok léghajója útján átrepült Nyugat-Magyarország felett Az „Italia”, Nobile tábornok léghajója útján átrepült...
Nobile olasz tábornok és most elkészült kormányozható léghajója az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98