Dtum
Login with Facebookk
1918 | Január

Viták a nagy támadás előtt (Mi legyen Belgiummal? )

Németország a liberális-alkotmányos monarchiákban teljesen szokatlan belpolitikai képet mutatott. A korábban már-már demokráciának tekinthető (általános választójog, legális ellenzék, parlamenti szociáldemokrácia volt Németországban!) államban a világháború alatt súlyos belpolitikai torzulások következtek be.

A császár olyan mértékű befolyáshoz jutott a politikában, ami alkotmányos államokra nem jellemző. A Hindenburg és Ludendorff nevével fémjelzett katonai klikk pedig teljesen a polgári politikai vezetés fölé nőtt. A kormány és a parlamenti többség alárendelt helyzetbe került az uralkodó által is támogatott hadvezetéssel szemben.

Max von Baden kormányfő és a parlament liberális többsége azt kívánta, a nagy nyugati offenzíva előtt Németország jelentse ki, nem kívánja bekebelezni Belgiumot.

 

A hadvezetés minderről hallani sem akart. Ludendorff meg tudta akadályozni a kancellár által kezdeményezett nyilatkozat kiadását, melynek némi propagandisztikus jelentősége lehetett volna. A katonai vezetés ismét erősebbnek bizonyult a politikainál.

Abban azonban politikusok és katonák egyet értettek, hogy egy mindent eldöntő nagy nyugati támadással a végső és teljes győzelem elérhető.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98