Dtum
Login with Facebookk
1921 | November

Lung Géza sajtópöre

November 7. Hétfő.


Tavaly tavasszal sokat írtak a lapok arról a bűnügyről, amelyet a királyi ügyészség a VAOSZ vezetősége ellen folytatott bolsevista üzelmek miatt. E bünpör kapcsán a Neues Pester Journalban egy hosszabb cikk jelent meg „A VAOSZ vezetőjének letartóztatása” cimen. A közlemény többek között azt tartalmazza, hogy dr. Lung Géza városi főjegyzőnek lovagias ügyes támadt, de megtagadták neki a lovagias elégtételt multja miatt.

 

Vádként említették ellene, hogy a proletárdiktatura kitörése alkalmával Lung Géza és preusz Mór ragadták magukhoz a városi alkalmazottak országos szövetségének vezetését, a korábbi vezetőket mind elmozdították. Amikor pedig a diktatura megbukott, Lung Géza belépett az Ébredő Magyarok egyesületébe és ő üldözte legkeményebben a szovjet idején szolgálatot teljesítő tisztviselőket.

 

Megemlítette a cikk azt is, hogy Lung Géza kilépett a Kazinczy szabadkőműves páhelyből, amelynek buzgó tagja volt, de a hátralékos tagdijakat nem fizette be. Szóbakerült az is, hogy Dénes Gy. Aladár feljelentette Lung Gézát hamis tanuzás miatt. Az ügyészség a VAOSZ elleni ügyben Lung Gézát letartóztatta és bár a városházán ismert dolog volt, hogy a kommunizmus idején elkövetett üzelmei miatt eljárás folyik ellene, mégis nagy feltűnést keltett a letartóztatása a városházán.

 

Ez alkalomból – írja a cikk – Lung Géza multjáról sokat beszéltek. A háboru kitörésekor Lung a főváros Alföldi-utcában lévő házának gondnoka volt, sulyos visszaéléseket követett el, nem szállította le a kezeihez befolyt pénzeket a központi pénztárba, csak akkor, amidőn a polgármester erélyes hivatalos felszólítással kötelezte erre. Azt is írta a cikk, hogy Lung ez időben egy józsefvárosi klubban nagy tételekben sakkozott.


A polgármester felhatalmazása alapján sajtó utján elkövettek hivatalból üldözendő rágalmazás vétsége címén eljárást indítottak a cikk miatt. A sajtójogi felelősséget mint szerző Salgó Ignác hírlapíró vállalta el. a budapesti büntető törvényszéken dr. Hojtás Ödön védő előterjesztésre a bíróság az inkriminált cikk tényállításaira elrendelte a valóság bizonyítását. Ma tartják meg ez ügyben a főtárgyalást dr. Nagy Béla tanácselnök vezetésével. A védelem, mintegy huszonöt tanura hivatkozott, akiket a bíróság hétfőre, illetve részben keddre beidézett.

 

A kihallgatandó tanuk közt van Bárczy István volt főpolgármester, Bódy Tivadar volt polgármester, Bucsánszky Bertalan, Illyefalvi Lajos és Wildner Ödön is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A MÁV hivatalos jelentése a biatorbágyi merényletről A MÁV hivatalos jelentése a biatorbágyi merényletről
A Budapestről szombaton éjjel 22 óra 31 perckor indult 10. számu...
Bizalmas beszélgetés Ignotusszal, aki vasárnap Budapestre érkezett, hogy elbucsuzzék a régi Nyugat közönségétől. Bizalmas beszélgetés Ignotusszal, aki vasárnap Budapestre érkezett,...
Meguntam, hogy én legyek a magyar irodalomban az egyetlen keresztény,...
Csillagfürtmérgezés
Homokos vidékeken, ahol a zöldtrágyázás elterjedt, a csillagfürtöt...
Roosevelt az uj amerikai elnökjelölt Roosevelt az uj amerikai elnökjelölt
Roosevelt, a demokrata konvent hivatalos elnökjelöltje, harcias...
Bakách – Bessenyey György és a magyar követség tagjai épségben...
Bakách – Bessenyey György és a magyar követség tagjai épségben...
Büntetések – csókért
A sokat jelentő s mégis ártatlan csókokról olvasunk egy angol...
Sajátos renaissance-kori műemlékeink Sajátos renaissance-kori műemlékeink
A Firenzéből kiindult renaissance igen hálás és termékeny talajra...
Szinyei Szinyei
A fiatal Szinyeinek minden ecsetvonása fölötte becses nekünk, hiszen...
Esterházy herceg díjai Esterházy herceg díjai
Herceg Esterházy Pál három ötezerpengős díjat tűzött ki a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98