Dtum
Login with Facebookk
1921 | Augusztus

A fejősajtár

A fából készült fejősajtár alaposan nem tisztogatható. Finom repedéseiben a tej egy-egy cseppje visszamarad, romlásnak indul s így elrontja, megfertőzi a később belefejt tejet is. A vasedények se teljesen megfelelők, mert a zománc csakhamar lepattog és akkor a vasrészek ott megrozsdásodnak. 

Erősen ónozott bádogból készülnek a legalkalmasabb fejősajtárok. Minthogy pedig a legtöbb baktérium a tehénről lehulló szőrök, bőrkorparészletek stb. útján jut a tejbe, a legmodernebb fejősajtárok többé-kevésbé fedve vannak, vagy pedig szűrővel vannak ellátva; az elsőknél csak csekély nyilás marad s így kevesebb hely a piszok belehullására, az utóbbiaknál pedig a durvább piszkot a szűrő visszatartja.

Ujhelyi tanár megfigyelései szerint a fedett sajtárba fejt tej 1 grammjába csak kb. 23.000 baktérium jutott, míg ugyanazon istállóban a közönséges (nem fedett) fejősajtárok útján nyert tej 1 grammjában kb. 119.000 baktériumot találtak s így e tej sokkal gyorsabban indul romlásnak.

Alakra nézve azon fejősajtárok legalkalmasabbak, melyek tojásdad átmetszetűek; felül, a laposabb oldalukon s kiugró párkányzattal ellátva, hogy a fejő combjai közt biztosan megtarthassa; a fogantyú ívalakú és mozgékony. Ilyen az ú. n. „enzenbergi” fejősajtár.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98