Dtum
Login with Facebookk
Kincskeres

A jövő vasutja

A nagy városok között gyors közlekedés a jövőben kétségtelenül egyes villamos vagy más motor-kocsik által fog történni. Németországban, Siemens Vilmos kezdeményezésére, egy tanulmányi társaság alakult, oly villamos vasúti rendszer kipróbálására, melynél a kocsik óránként 200 km. sebességgel haladjanak.

A kisérletek a levegő ellenállásának tanulmányozásával kezdődtek ( s azt mutatták, hogy ily nagy sebességnél a levegő nyomása minden négyszögméter felületre mintegy 100 kgr) s most már a forgó áramú kocsik kipróbálása folyik a 30 km. hosszú berlin-zossei katonai vonalon.

Angliában pedig már annyira haladt a dolog, hogy Liverpool és Manchester között rövid időn elkészül a Behr-rendszerű villamos vasút, melynek kocsijai az 52 kilométer távolságot 18-20 percz alatt fogják megtenni. A készülő pálya egysinű a villamos áramot szolgáltó telep pedig az útvonal közepén, Warringtonban lesz.

Egyes kocsik fognak csak közlekedni, de a szükséghez képest 5-10 perczenként, úgy, hogy egyelőre 18-20,000 utast szállíthat naponként. A kocsik fékezése a Westinghouse- és az elektomos fékezők kombinácziója által történik, úgy, hogy a teljes sebességgel haladó kocsit 37 mp. alatt, tehát 30 méter távolságon megállíthatja. A kocsi teljes sebességét 3 km. befutása után éri el s az egész utat megállás nélkül teszi meg.

Angliában tehát megvalósul az a terv, melyet Zipernovsky kitünő hazánkfia Budapest és Bécs között másfél évtizeddel ezelőtt akart kivinni, de fájdalom, a mi kicsinyes viszonyaink között nem sikerült létesítenie. Talán most, ha másutt kipróbálták, mi is utána csináljuk.

Különben azt hiszszük, az egysinű villamos vasúté a jövő és pedig minél kisebb kocsikkal, úgy, hogy esetleg egy kocsiban csak 2-4 utas foglaljon helyet. Tudomásunk van egy ilyen hazai tervről is, mely óránkénti 230 km.-ig fokozza a kocsik gyorsaságát, de eddig ez is csak terv, mert vállalkozó pénzemberek hiányában nálunk új dolog nem érvényesülhet.

Talán a liverpool-manchesteri kisérlet sikere itt is fölkelti a vállalkozkozást, s mi saját találmánynyal vonhatjuk magunkra a világ figyelmét, nem úgy, mint a nagy hűhójú városi villamos vasúttal, melyet a poroszok rajtunk próbáltak ki.

Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
1946. október
47 %
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98