Dtum
Login with Facebookk
Kincskeres

Vasuti szerencsétlenség Dorozsmán

Szeged mellett Dorozsmán borzalmas vasuti szerencsétlenség történt f. hó 12-én, melynek több emberélet és számos többé-kevésbé súlyosan sebesült lett az áldozata.

Az orsovai gyorsvonat, mely délelőtt 10 óra tájt indul Szegedről, a dorozsmai pályaudvaron átrobogtában kettészakadt, lokomotívja a kalauz és a podgyászkocsival a rendes sínpáron robogott tova a személyszállító kocsik pedig hibás sínpárra szaladtak és egy azon veszteglő teherkocsi-sorral ütköztek össze.

A gyorsvonat zsúfolva volt utasokkal, a kiknek jórésze Romániából igyekezett Budapest felé. Másrészük Temesvárott és Szegeden ült vonatra. A szerencsétlenség után óriási pánik tört ki, utasok és vasutiak fejvesztetten kiáltoztak segítségért és csaknem egy óra hosszat tehetetlenül álltak az összezúzott és felborult vaggonokkal szemben.

Dorozsmán épenséggel nem akadt segítség s végre Szegedről mentek ki a szerencsétlenség színhelyére vasutasok, orvosok, rendőrök vagy huszan, akik aztán nekiláttak a kemény mentési munkának.

A romok közül három összeroncsolt emberi test került elő: Palonsku gróf román főrend és a felesége, meg Buner Adolf, a hálókocsik ellenőrzésének hullái.

Életveszélyes sérülést szenvedett Bolszin Demeter medikus, a ki Párisba igyekezett, súlyosan megsérültek: Boumer József főpinczér, Kuncze Nándor szakács, Németh József lovasrendőr; kevésbé súlyos sebesülés árán menekültek: egy olasz színész társulat négy tagja, Jerney Zoltánné, a ki Dorozsmára volt hazatérőben ás arczcsonttörést szenvedett. Oltieánu oláh huszárkapitány felesége, Bai Solyo krajovai kereskedő.

A sebesültek száma 23. Lord Nourrey, a ki Romániából Londonba utazott és Mousson zürichi mérnök könnyű horzsolást szenvedett.

Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
1946. október
47 %
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98