Dtum
Login with Facebookk
Kincskeres

Érdekes vasúti hótakaritó

Kellemesen befütött kényelmes vasúti kocsiban kész szórakozás a téli uatzás. De a mikor „befujta az utat a hó”, feér végtelennek látszó hótakaró boritja a vidéket és prüszkölve, tehetetlenül áll meg a gőzmozdony a több méter magasra felhalmozódott hótömegben, akkor vége a kellemességnek.

Hóekével próbálkoznak ilyenkor a vsauti alkalmazottak, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a mellékelt képen bemutatott hótakaritógép jobban beválik.

A gőzmozdony előtt egy,vagy több malom- vagy hajókerékhez hasonló forgószerkezettel ellátott kocsit alkalmaznak, a melynek látható nagy hótakaritó kerekei a gőzgép müködése folytán nagy gyorsasággal forognak és a pélyatestről pompásan lesöprik a felhalmozott havat.

Mennyire különbözik ez a régi hóekéktől, a melyek inkább félelmetes és nehézkes az alakjuk, de használhatóság szempontjából a bemutatott hótakaritó gépen jóval mögötte állnak.

A régi fajta hóekéhez magyar szempontból érdekes visszaemlékezés füződik. Néhai Baross Gábor, volt kereskedelmi miniszter ugyanis a karácsonyi estén, a mikor egyik fővonalon a hófuvások miatt nagy bajok voltak, személyesen utazott le a vonalon.Baross miniszter ott állott a mozdonyon, hóban, fagyban, szélviharban. Ez volt a miniszter karácsonya.

A mióta Baross Gábor örök álmát alussza, azóta már sokat változott, haladt a vasúti közlekedés.

Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
1946. október
47 %
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98