Dtum
Login with Facebookk
Kincskeres

Óriási vasuti hóeke

A vasuti közlekedésnek sokféle elemi akadályai között nagy szerepet játszik a hóvihar, vagy pedig az ártatlannak vélt tartós havazás. Nálunk Európában a hóviharok általában véve nem igen érik el azt a maximumot, mint Amerikában. Az európai hóviharok szintén okoznak forgalmi zavarokat, ezek a forgalmi zavarok Európában is ólomsulylyal nehezednek a vasuti közlekedésre, de igazi elemi erővel inkább csak Észak-Amerikában dühöngnek a hóviharok (sajátos néven: blizzardok).

Három-négy napi járásnyi területen emelet magasságnyira halmozódik fel a rengeteg hótömeg és mint valami földet söprő felhőtömeg rohan végig a hópelyheket maga előtt üző hóvihar. Hányszor olvasunk tudósitásokat arról, hogy amerikai vonatokat eltemet a hóvihar, vagy hogy akkora forgalmi akadályok állanak be, hogy azokon keresztül teljes lehetetlenné válik a vasuti forgalom.

Pedig tudnunk kell, hogy a praktikus amerikaiak mindenféle technikai vivmányt felhasználnak abból a czélból, hogy azokat gyakorlatilag hasznositsák, azok a hóekék, tehát a melyeket mi itt Európában használunk, régen tul vannak már haladva Amerikában és ennek daczára, számtalan esetben tehetetlenül állanak a yenkik a rettenetes hóviharokkal szemben.

Most azonban igen valószinűnek látszik, hogy az a hóeke, melyet a minap készitettek el Torantóban (Kanadában), diadalmasan fog megküzdeni a hófuvásokkal és a lomha óriási hótömegekkel.

Az új hóeke rengeteg méretei a képen azonnal szembeötlenek. A mint látható, a gép magassága meghaladja a nyolcz-tiz métert. Valóságos aczél szörnyeteg ez a hóeke, a melynek saját külön forgató gépezete van. Ez a gép oly hatalmas erőt képes kifejteni, a hósöprő keréklapátok oly gyorsan és oly erővel működnek, hogy a vágányról nemcsak egy pillanat alatt eltávolitják a havat, hanem mindkét oldalon hatvan lábnyi távolságba röpitik el.

Igy azután az óriási uj hóeke valóban be tudja tölteni kellő sikerrel a szerepét.

Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
1946. október
47 %
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98