Dtum
Login with Facebookk
Kincskeres

Összeütközést elháritó készülék

Mint a rajzunk mutatja, ez a vasúti balesetet elháritó készülék voltaképpen tréfás dolog, s csak annyi benne a komolyság, a mennyit mi magunk helyezünk bele az összeütközés borzalmas ténye révén egy-egy találmányba. Egy tréfás amerikai ujságiró-mérnök bizonyára ki akart figurázni valami nagyhangu találmányt s ezt a berendezést ajánlotta, mint csalhatatlan eszközt a vasúti balesetek meggátlására.

Ez a tréfás berendezés azonban egy igen komoly magot takar. A rajz szerint a mozdony előtt két négykerekü kis kocsin fut az ütközőrud, a mely a legkisebb érintésre is elektromos áramot közvetit a mozdonyra s a mozdony, valamint a vonat fékszerkezete az áram következtében azonnal müködni kezd. A képen látható is a fék azon része, a mely az elölről számitott második kis kocsi első kereke alá nyulik.

A fékezés azonban nemcsak ezen az uton történik, hanem a mozdony és az ütközőrud közötti hatalmas rugószerkezettel. Ha ez összenyomódik, az első fékek a nyomástól leszorulnak. A tréfa abban nyilvánul, hogy ilyen hosszu szerkezetet nem lehet a mozdony elé szerelni s hogy az az ötlet, hogy egy bábu automatikusan folyton csengessen, magán hordja a találmány tréfás jellegét. A komoly mag ellenben az, hogy minden olyan szerkezet, a melyet nagy elmék, kiváló szerkesztők készitenek a vasúti összeütközések elháritására, ezen a tréfának látszó elven alapszik. Az ütköző nagy ellentállással birjon s a legkisebb nyomásra is azonnal fékezze az egész vonatot, de automatikusan jelzője is legyen.

Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
1946. október
47 %
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98