Dtum
Login with Facebookk
Kincskeres

Az alagutak szellőzése

A Simplon alagut épitése a huszadik század egyik legnagyobszerü technikai müvelete volt. Alagutakat már a legrégibb időkben tudtak az emberek kivájni, a hegyek mélyében azonban nem, hanem a hegyek, sziklák szélein. A régi római utépitések elég sok szép példát mutatnak erre.

A vasutak épitése ezt az utépitési módot hatalmas mértékben kifejlesztette. Egészen addig, míg a Simplon áttörése nem merült föl, a 6-8 kilométernél nagyobb hosszuságu alagutak épitését alig tudták még a szakemberek is kellően átgondolni. Az a sok veszély, amely az alagutak furása közben előfordul, épen ennél a 20 kilométer hosszu alagutnál fokozatosan minden vonatkozásban próbára tette a technikai tudományok bajnokait.

Megállapitották például azt, hogy az alagut hőfoka négyszáznegyven méterenként egy fok celsiussal emelkedik, ebből nem volt nehéz megállapitani, hogy az alagut közepe táján emberi szervezet nem birja ki a hőfokot. Az alagut épitésénél tehát arról kellett mindenekelőtt gondoskodni, hogy minél mélyebben hatolunk be a hegy mélyébe, annál több friss és hüs levegő álljon a munkások rendelkezésére.

E célból a vasúti vágány részére furandó tárna mellett egy segédtárnát épitettek 17 méterre párhuzamosan, amelyet kétszázméterenként áttörtek a főtárnában. Ebben a segédtárnában fektették le a levegövel való hütés csöveit, valamint a vizhütés csövezetékét. A levegőt 2,2 átmoszféra nyomással, a vizet 3,5 átmoszféra nyomással szoritják bele a csövekbe. A vizhütés a westfáliai permetező módmásodpercenkint 26 köbméter, a vizből nyolczvan méter ömlött szét a munkahelyen.

A csövezeték 235 milliméter átméröjü volt, amelynek végén egy keresztcsövön négy-négy porlasztó szerkezet volt. A porlasztó szerkezetet az alsó vázlatos képünk mutatja. A víz, hogy az alagut melege következtében föl ne melegedjék, faszénnel szigetelt csövekben fut. A fölhasznált vizmennyiség a segédtárna csatornában ömlött vissza a bejárathoz. Az alagut, mint az ismeretes sok veszély és betörö forró vizek következtében több ember áldozatot is követelt: de azért elkészült technikai tudományok hatalmas diadalaként.

Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
1946. október
47 %
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98