Dtum
Login with Facebookk
Kincskeres

Lokomotivval a munkástömeg ellen

Franczia ujság irja a németekről az alábbi esetet, a valódiságot tehát a legnagyobb kételkedéssel kell fogadni, de jellemző, hogy ilyen hírt még csak a szélnek is lehet ereszteni.

A franczia lap közlése azt mondja, hogy a kis-ázsiai Bagdad-vasút építésénél alkalmazott munkások már régóta elégedetlenek és a minap elhatározták, hogy kivánságaikról küldöttség útján értesítik az építkezést vezető főmérnököt.

A küldöttség meg is jelent a főmérnöknél, a ki azonban a helyett, hogy meghallgatta volna őket, végig korbácsolta a küldöttség tagjait. Ez az eljárás a végletekig fokozta a munkások elkeseredését, a kik elhatározták, hogy boszut állnak. Szerszámokkal, fegyverekkel látták el magukat és az Eufrátesz nagy hídján összegyűltek, hogy a főmérnököt, ha arra megy, megtámadják.

A merénylet terve azonban tudomására jutott a főmérnöknek, a ki rettentő módját találta a bosszúállásnak. Befűttetett egy vasúti lokomotívot és azt teljes gőzerővel nekiszalasztotta a hidon álló munkástömegnek.

A lokomotiv pusztítása szörnyű volt. Kilencz munkás a kerekei alatt halt meg és negyvenhárom súlyosan megsebesült. Azok, a kik észrevették a feléjük száguldó veszedelmet, a hídról beleugrottak a folyóba és úszva igyekeztek menekülni, azonban nagyobb részük belefult a vizbe.

A főmérnöknek ez a szinte hihetetlenül vad eljárása a munkások között, a kit többnyire kurdok, roppant izgatottságot keltett és a helyzet oly fenyegetővé vált, hogy a mérnök kénytelen volt az aleppói német konzulátusra menekülni.

Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
1946. október
47 %
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98