Dtum
Login with Facebookk
Kincskeres

A vasuti forgalom helyreállitása

A háborus állapot folytán megszakadt áruforgalom helyreállitása az egyes viszonylatokban örvendetes módon fejlődik. Mig a belföldi forgalomban történő változásokról és a forgalom felvételéről a napilapok rendszeresen tájékoztatják az érdekeltséget, a külfölddel való forgalom tekintetében bizonytalanság uralkodik.

Szolgálatot teszünk tehát a kereskedő- és iparosvilágnak, amidőn röviden öszefoglalva ismertetjük mindazokat az irányokat, a melyekben a külfölddel való forgalom ismét megnyilt az áruszállitásra.

Németországba ugy Ausztriából, mint Magyarországból közvetlenül átmehetnek a határon a teherkocsik, csupán a szászországi határállomások vannak zárva és csak a Rajnáig terjedő területekre irányulhatnak a küldemények.

Németországból Svédországba, Dániába és Hollandiába továbbithatók az áruk, amelyek nálunk feladásra' kerülnek. A magyar küldemények főként Oderbergen és Halbstadton át továbbittatnak a kihirdetett korlátozások figyelembe vételével.

Romániába csupán Predeálon át szállithatók a küldemények, még pedig átrakással.

Svájcba szintén nem mehetnek át a közvetlen kocsik és azért az árut a határállomáson át kell rakni. Ebben a viszonylatban főként nagy cukorküldemények exportáltatnak.

Olaszországba szabad a forgalom, azonban a kocsirakományokat a határállomáson olasz kocsikba kell átrakni. Meg van a hajlandóság arra, hogy mielőbb közvetlen kocsik közlekedhessenek.

A Trieszten és Fiumén át külföldi kikötőkbe irányuló tengeri forgalom meg van bénitva, de Velencéből és Génuából olasz lobogó alatt rendszeres hajójáratok indulnak ugy keletre is a suezi csatornán át, mint nyugatra, Spanyolország és Amerika irányában. Ezek a viszonylatok tehát az olasz szállitó vállalatok segélyével igénybe vehetők.

Görögországgal görög hajók hetenként egyszer fentartják az összeköttetést, a dalmát kikötőkkel pedig a magyar és osztrák hajósvállalatok (Adria, Lloyd, Ungaro Croata, Ragusa és Dalmatia) látják el hetenként egyszer-kétszer a szolgálatot.

A külfölddel való forgalomban természetesen csak azok az áruk jöhetnek tekintetbe, amelyekre a kiviteli tilalom nem nyer alkalmazást.

Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
1946. október
47 %
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98