Dtum
Login with Facebookk
Kincskeres

A Magyar Vasuti és Hajózási Klub 25 éves jubileuma

Ünnepi közgyülés keretében ülte meg a Magyar Vasuti és Hajózási Klub április 13-án fennállásának huszonötödik évfordulóját. Nincs itt helyünk annak részletes méltatására, hogy mily óriási érdemeket szerzett ez az intézmény a lefolyt negyedszázad alatt a magyar közlekedési tisztviselők anyagi és szellemi színvonalának emelésében.

 

Anyagi téren legkiemelkedőbb sikere az 1907-iki államvasuti fizetésrendezés és a magyar vasuti szolgálati rendtartás, mindkettőt a klub kezdeményezte s elnöke Ludvigh Gyula erélyes támogatásával keresztül is vitte.

 

Ezenkívül a klub igen csekély tagdíjak mellett is igen sok és jelentős anyagi támogatásban (olcsó szálló, ebéd, tüzelő, társházszervezés, nyaraltatás, gyógyfürdőkedvezmény stb.) részesítette tagjait olyan arányban, ahogyan nehezedett a tisztviselőtársadalom megélhetési lehetősége.

 

Szellemi téren oly tevékenységet fejtett ki a klub, amely páratlan a hazai hasonló jellegű intézmények történetében. Nemcsak azokra a magasszínvonalú művészi szórakoztatásokra gondolunk itt, melyekben fényes hangversenyein és estélyein részesítette tagjait, továbbá a felejthetetlen benyomásokban bővelkedő kirándulásokra, melyeken egész Európával megismertette gondos és szakszerű vezetés alatt tagjait, -hanem elsősorban arra az évi 20-24 előadásra, melyen a közlekedési szakirodalom legkiválóbb művelői olvastak fel s vitattak meg oly kérdéseket, melyeknek tisztázása egyaránt használt a tagok szakképzettségének, valamint a hazai közlekedési vállalatoknak.

 

Ezenkívül pályadíjakat tűzött ki tudományos munkákra, szakkönyveket adott ki és megjelentette az utóbbi évek folyamán már sajnos hallgatásra kárhoztatott Vasuti és Hajózási Hetilapot, mely a magyar közlekedési folyóiratok közt mindig jelentékeny helyet foglalt. 1920-ban megszerezte a Vasuti és közlekedési közlöny kiadói tulajdonát, ezzel lehetővé tette annak ujból való megjelenését, ami közlekedési szakirodalom szempontjából rendkívüli fontossággal bírt.

 

A klub mai sorsa egy tagjai sorsával: küzködik és várja az idők jobbrafordulását, amikor ujra az lehet, ami volt mindig, a vasutas és hajótisztviselők leghatalmasabb támogatója és otthona. A közgyűlésen dr. Kőhalmi József emelkedett hangu ünnepi beszéde mellett dr. Lajti István ismertette a klub történetét.

Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
1946. október
47 %
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98