Dtum
Login with Facebookk
Kincskeres

Vasutfejlesztés a gazdaság fellendülésére

A magyar bánya- és kohó-vállalatok egyesületének elnöksége a legutóbb tartott választmányi gyülés határozatából ma emlékiratot terjesztett fel a kereskedelemügyi miniszterhez a helyiérdekü vasutak felkarolása érdekében.
Az egyesület rámutat arra, hogy a helyiérdekü vasutak építésében beállt stagnáció kizárólag az épült vonalak csekély jövedelmezőségében keresendő, aminek főokai a műszaki követelmények tulságos volta, az üzletkezelés költségessége s a pénzszerzés drágasága. A felterjesztés kiemeli, hogy katonai követelmények, csatlakozó állomások, pályafelügyelet, forgalmi biztosság, stb. cimén oly áldozatokat róttak a helyiérdekű vasutakra, amelyek nem szolgálják az illető helyi vidék forgalmát, tehát nem illethetik e vasutakat s így az állam által fedezendők.

A felirat kimutatja, hogy sok esetben a keskenyvágányu olcsó vasút felel meg legjobban.
Csak igy lehetséges, hogy a helyiérdekű vasutak építési költségei az abszolút minimumra leszállíttassanak. Épp oly fontosnak jelzi a felirat a helyiérdekü vasutak üzleti reformját. Hogy azok részére külön, a viszonyoknak megfelelő üzletszabályzat dolgoztassék ki.

A tőke drágaságára vonatkozólag rámutat az egyesület egy anomáliára.
A legtöbb helyiérdekü vasutak elsőbbségi részvényei első kézből, névértékü 40-50 százalékán, sőt azon alól is adattak el. Ezeken a visszásságokon a felirat szerint csak az segítene, ha a tőke minimális jövedelmezőségének garancziáját az érdekeltek, vagy a hatóságok, vagy végre az állam vállalná el, ami ha az építés és üzletvitel olcsóbb lesz, sokkal kevesebb terhet róna a garánsokra, mint a ma szokásos módozatok.

A reformok keresztülvitelével a vállalkozókedv ujból a vasutak felé fordulna.

Egész vidékek termékenyülnének meg uj kereseti források nyujtásával. A feliratot az egyesület hozzájárulás és országos mozgalom megindítása végett a Gyáriparosok Országos Szövetségéhez áttette.

Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
1946. október
47 %
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98