Az U9

Franciák találták föl, angolok tökéletesitették és most németek aratnak fele szörnyü diadalokat. A tenger alatt járó naszád ez, a rettenetes "U" (vagyis Unterseeboot), amelyből a németeknek 40, az angoloknak 70 és a franciáknak 50 darab van a flottájukban. De csak a németekről tudjuk, hogy vannak; éppen ugy, mint ahogy a légi flották közül is csak a német az, melynek haditetteiről tudunk.

Az "U9", melynek külső alakját és belső berendezését bemutatjuk, három angol páncélos cirkálót sülyesztett el rövid pár óra alatt. És ez a rettenetes pusztitás jelentősége sokkal nagyobb, mint lesz majd Páris elfoglalása, mert az "U9", többi 40 társával azt hirdeti, hogy az angol hadiflotta nem uralkodik tovább a világtengereken és hogy a jövő itt is éppen ugy a hármas szövetségé, mint ahogy övé a jelen a szárazföldön és a levegőben! A német tengeralatti hajónak ez a fényes haditette a háboru legkimagaslóbb és jelentőségében kiszámithatatlan eseménye.

Az "U9" három biztos lövése több millió kárt és mintegy 1500 emberélet pusztulását jelentette az angoloknak, akik között erre a soha nem remélt vereségre óriási pánik tört ki. A brit tengeri hatalom legyőzhetetlenségébe vetett hit eloszlott.