Az orosz sereg általános visszavonulás előtt

 Bern, február 14.

A Burd rámutat arra, hogy ő már az orosz főhadiszállás február 11-iki jelentéséből visszavonulást olvasott ki és megállapítja, hogy egy kelet-poroszországi hirtelen előrenyomuló offenziva az oroszokat a határontulra üldözte és sulyos veszteségeket okozott nekik. A német jelentés alapján elhihető, hogy 26.000 orosz rakta le a fegyvert.

Az orosz jobbszélső szárny szenvedte kétségtelenül a legsulyosabb vereséget, ezt szoritották legerősebben vissza, sőt részben el is vágták a visszavonulás utját. Az oroszoknak ez a Hindenburg-féle, kombináció és koncentráció is valószinüleg meglepetésszerüleg jött. Ez a támadás nemcsak az adott helyen kényszerítette visszavonulásra az oroszokat, hanem egész sztratégiai helyzetüket is kedvezőtlenül befolyásolta. Az orosz sereg uj csoportosulásának e harc szinhelyétől nagyon messzire kell megtörténnie.

Az oroszok balszélső szárnyát Csernowitznál vetették vissza, ugy hogy itt is folytonos visszavonulást veszünk érte. Az orosz hadvezetőségnek egy általános visszavonulásra kell majd gondolnia, hogy még idejekorán átjuthasson a Visztulán. Talán már meg is történtek erre nézve az előkészületek.