Az új német államtitkár a háború titkairól

 A "Norddeutsche Allgemeine Zeitung" közli Helflerich, az új birodalmi kincstári államtitkárnak czikkét a világháború keletkezéséről. E cikkben az államtitkár az angol kékkönyvet, az orosz narancssárga-könyvet és a franczia sárgakönyvet alapos kritika tárgyává teszi.

Az államtitkár kiemeli, hogy orosz részről tették lehetetlenné a béke fenntartását, noha Ausztria-Magyarország Németország kivánságára engedékenységet tanusitott, Oroszország vezető körei mindenáron háborút akartak. A czikk ezután Francziaországgal és Angliával, mint Oroszország bűntársaival foglalkozik. A pétervári angol nagykövet kijelentette, hogy Angliának Szerbiában egyáltalán semmi érdekeltsége nincsen és ez ország miatt kitört háborút az angol közvélemény sohasem szankczionálta.

Francziaország julius 29-én este, se előbb, se később, biztosította Oroszországot fegyveres támogatásáról. A czikk utal arra is, hogy ez a Grey és Cambon nagykövet közt julius 29-én délelőtt lefolyt beszélgetés eredménye volt, a melynek során Grey tudtára adta Cambonnak, mondja meg a német nagykövetnek, hogy a régebbi barátságos beszélgetések ne téveszszék meg, hogy Anglia akkor is félre fog állni, ha minden erőfeszítés, a mit Anglia akkor Németországgal együtt a béke fenntartása érdekében kifejtett, meghiusult.

A belga semlegesség volt az a kiinduló pont, a mivel Grey a kabinetet és a közvéleményt a háború mellé akarta hangolni. Az angol kabinet oly erősen foglalt állást a Francziaország melletti fegyveres beavatkozás mellett, hogy már nem volt hátrálás. Az államtitkár czikkét így fejezi be: E hivatalos jelentésekkel is támogatott kétségbevonhatatlan adatok a világtörténelem itélőszéke előtt meg fogják dönteni azt az állítást, hogy Németország akarta ezt a háborút. Oroszország volt a bujtogató, Francziaország és Anglia a büntársak.