Przemysl körül

"Magyar katonák védik Przemyslt, tehát bevethetetlen..." Az oroszok rettenetes erővel vetették magukat e fontos várra. Tudják, hogy hiába tartják megszállva Galicia nagy részét. Amig ez az erőd a mi kezünkben van, mi vagyunk a helyzet urai. Épen ezért már a háboru elején óriási orosz erőt koncentráltak Przemysl köré.

Ám a mi hadvezetőségünk is tudatában van e vár rendkivüli stratégiai és politikai fontosságának. El volt rá készülve, hogy az oroszok mindent el fognak követni, hogy meghódíthassák. Przemysl védelmére tulnyomó részben magyar katonákat rendeltek ki s ezzel már is biztosították sorsát. Az első sikertelen ostromnál is kemény leckét adtak már az oroszoknak Przemysl hős védői, hogy micsoda erőt képvisel ez az erőd. Radkó Dimitriev – a cár egyenes parancsára, amelyik ugy szólt, hogy mindenáron be kell venni Przemyslt – óriási hadsereggel ment rohamra. De még jóformán el sem juthattak a várfalakhoz, mikor a Przemysl körüli aknamező tiz és tiz ezer orosz katona borzalmas temetője lett.

Azóta ismét Przemysl körül állanak az oroszok és tegyük mindjárt hozzá, hogy teljesen tehetetlenek. A várat széles körben a mi katonáink által készített drótkeritések, farkasvermek, rejtett aknák veszik körül, amelyekből száz halál leselkedik az ellenségre. Fogcsikorgatva áll a tehetetlenségben dühöngő muszka sereg a vár körül, melyről azt hirdették, hogy karácsonyra orosz zászlót lenget rajta a szél.