A pápa üzenete Amerikának

A new-yorki "World" czimű ujság Vigand Károly nevű európai levelezője XV. Benedek pápánál való audiencziáját irja meg. Az audienczia hétfőn, április 5-én volt.

A pápa a következő kijelentéseket tett:
- Vigye meg az amerikai népnek és amerikai sajtónak üdvözletemet és áldásomat és közvetítse ennek a nemes népnek egyetlen óhajtásomat: Dolgozzanak szüntelenül a békéért, hogy ez a rettenetes vérontás minden borzalmával egyetemben, minél előbb véget érjen. Ezzel Istennek, az emberiségnek és az egész világnak nagy szolgálatot fogtok tenni. E cselekedeteknek emléke halhatatlan lesz. Ha a ti országotok elkerül mindent, a mi a háborút meghosszabbíthatná, a melyben annyi sok százezer ember vére folyik, akkor Amerika nagyban hozzájárulhat a háború gyors befejezéséhez. Az egész világ Amerikára figyel, vajjon megkezdi-e a béke munkáját. Meg tudja-e majd ragadni Amerika a kedvező pillanatot? Teljesíteni fogja-e az egész világ óhajtását? Könyörögni fogok Istenhez, hogy ez igy történjék.

Vigand ezután igy folytatja: Ezt a husvéti üzenetet küldötte a pápa ezen az emlékezetes audienczián, mely XIII. Leó halála óta a legelső intervu volt, melyet a pápa amerikai ujságirónak adott. A szentatya igy folytatta:
- Imádkozzatok és dolgozzatok fáradhatatlanul és egyértelmüen a békéért. Ez az én husvéti óhajtásom és ez mindennapi imádságom. Minden erőfeszítésem a béke érdekében szól. A pápa így fejezte be szavait: Minden reményemet a béke mielőbb való helyreállítására az amerikai népbe vetem. abba a hatalomba, mellyel az egész világon rendelkezik. Mihelyt a béketárgyalás megkezdésére elérkezett a kedvező pillanat, Amerika számíthat a Szentszék hathatós támogatására. Ezt elnöküknek legjobb barátjai utján tudtára adtam.