Politikai hangulatok

A magyar parlament, mint ismételten jelentettük, e hó 19-én kezdi meg két hétre tervezett tavaszi ülésszakát. A Beöthy Pál elnöklete alatt legközelebb meginduló nagyfontosságu tanácskozásokat, valamint a kormány által beterjesztendő javaslatokat és legfőképpen az ezek kapcsán várható autorativ nyilatkozatokat az ország közvéleménye érthető érdeklődéssel várja.

Ezuttal azonban nemcsak nálunk, de a külföldön is szenzációs érdeklődés mutatkozik a magyar parlament háborus ülésszaka iránt. Szövetségeseink és ellenségeink csak ugy mint a semleges államok kivételes jelentőségét tulajdonítanak a budapesti parlamentben várható felszólalásoknak és nyilatkozatoknak.

Annál is inkább, mivel az osztrák parlament önkénytelen némasága miatt s mert a delegációk is kénytelenek szünetelni, a magyar képviselőház az egyedüli forum, melyen a monarkia politikai élete teljességgel megnyilatkozhatik.

Ami nem csekély mértékben emeli a magyar nemzet politikai fajsulyát, melyet vitéz katonáink példátlan hősiessége alapján amugy is már helyesebben kezd értékelni a külföld.

Megnyugvást keltő, hogy a nagyfoku érdeklődés ezuttal nem abból a reménységből táplálkozik, hogy az ellenzék botrányokat akar csinálni a parlamentben. Ettől a veszedelemtől – hála a hazafias érzés mindenhatóságának – nem kell tartanunk. Ezuttal talán inkább a világszerte megnyilatkozó békevágy tereli a közfigyelmet a magyar parlament felé.

Vajjon Tisza István grófnak módjában lesz-e kielégíteni az általános várakozást?