Győzelmes offenzivánk vezérei

Lobogó-diszt öltött az ország, szívünkben örömtüzeket gyújtottunk: megvertük az oroszokat. A lelkekről egyszerre elszállott a boru, a gond, ami Przemysl eleste óta ült rajta s azóta, hogy a rengetegszámu ellenség megfeszített erővel, dühösen ostromolta Magyarország kapuját, a kárpáti utakat. Vitéz szövetségesünkkel közös erővel vertük meg az ellenséget.

Váratlanul ért bennünket ez a győzelem, mert nem tudtuk, hogy ezt az általános támadást hadvezetőségünk alapos munkával már régebb idő óta előkészítette s csak az alkalomra vártak a megindításával. Az egész nyugatgaliciai fronton egyszerre mentek át offenzivába a közösen harcoló német, magyar és osztrák csapatok s hatalmas lendülettel az egész vonalon kivetették az oroszokat azokból a kitünő állásokból, melyeket hónapok óta módjukban volt a legerősebben kiépíteni. A megvert orosz sereg fejvesztve menekült, de tüzérségünk, lovasságunk s oroszlánként harcoló gyalogosaink egyre nyomukban voltak, nem hagytak nekik pihenőt. Az üldözés olyan erővel és olyan gyorsasággal történt, hogy a futó oroszok megállásra gondolni sem tudtak.

Ugyanekkor kárpáti és bukovinai seregeink is akcióba léptek, hogy minden oldalról körülkerítsék a vadul menekülő oroszokat. Az ellenség katasztrofális helyzetbe került, a rengeteg foglyon kivül megmérhetetlen hadizsákmány, jutott diadalmas seregeink kezébe. A háboru folyamán nem érte még hasonló vereség az oroszokat. Még a mazuri katasztrófájuk sem fogható ehhez. Minekünk kiszámíthatatlan előnyöket igér ez a nagy győzelem, amelynek dicsőségében német és magyar-osztrák hadvezérek egyaránt osztozkodnak.

A nagyszerüen megindult általános támadás ránk nézve legörvendetesebb eredménye az volt, hogy a Magyarország északi peremén levő orosz erők is hamarosan kitakarodnak, ugy hogy magyar földön már egyetlen fegyveres orosz katona sincs. De amikor itt a diadalmas offenziva vezéreit bemutatjuk, hálásan és büszkén kell megemlékeznünk a katonákról, a névtelen hősökről, akik halálmegvető bátorsággal harcolva valósították meg a vezérek terveit és kivivták a szövetséges fegyverek győzelmét.