Az ötödik magyar hadikölcsön

A mai nappal lezáródik az ötödik magyar hadikölcsön jegyzésének határideje és ezzel a nyilvános aláirások befejeződtek. Az eredményről még nem állnak pontos számok rendelkezésre, azonban az előző kölcsönök hasonló terminusainak számait alapul véve, a perspektiva gyönyörű képet nyujt.

A budapesti és vidéki pénzintézetek nagyszabásu és szakavatott agitációjának köszönhető, hogy az ötödik hadikölcsön nemcsak méltó lesz elődeihez, hanem minden tünet arra vall, hogy ezeket tul fogja szárnyalni. Tuloznánk azonban, ha az érdemet tisztán intézeteink javára irnók.

Magyarország egész társadalma kitett magáért akkor, amikor a pénzügyminiszter a hadikölcsön jegyzésére szólitotta. Előkerültek rejtekhelyükből azok a vagyonok, amelyek eddig tartózkodó álláspontot foglaltak el és milliók és ezresek nagy tömegű jegyzése meghozta a várt eredményt. 

Szakértői becslés szerint az ötödik magyar hadikölcsön eredménye eléri a két milliárdot, sőt valószínű, hogy mire az összes vidéki jegyzések beérkeznek, tul is haladják a két milliárdot.