A Szuez-csatornánál

A sivatagban megszólaltak az ágyuk. Fenségesebb és borzalmasabb szinjátékot alig lehet elképzelni ennél. A kavicsos, homokos egyiptomi pusztaságban, ahol máskor a csend volt az úr, megjelentek a modern hadióriások. A végtelen sivatagban, ahol – ameddig a szem ellát – sehol egy domb, sehol valami nagyobb földemelkedés, az ágyuharcok is már jellegűek, mint a többi harctereken. Itt alig tudják fedezékek mögé elrejteni az ágyukat, amelyek ilyenformán nyilt harcot folytatnak egymással.

Az angol kapzsiság ide a sivatagba is átterelte a harcot. A leigázott mohamedánok és a könyörtelen angol kalmárszellem küzdenek egymással. Amazok szabadságukért, emezek a ravasz furfanggal megszerzett tengeri utért, a szuezi-csatornáért harcolnak. Hónapokig tartott, a míg Egyiptomban is megkezdődhettek az ágyuharcok. Az angoloknak könnyebb volt a dolguk, mert ők helyben voltak, a török ágyukat azonban a messzi Európából és Ázsiából kellett ideszállítani.

A török tüzérség legjava jött el a Szuez-csatornához, csupa edzett, fáradtsághoz szokott, nélkülözést könnyen türő , erős katonák, akik a nehéz terepen való harcokban is kiváló képességüek. Annyi bizonyos, hogy nehéz dolga van velük az angoloknak. A legkülönösebb és legérdekesebb harctereknek egyike a Szuez-csatorna környéke s hogy az itteni eseményekről kevés hirt hallunk, annak a nagy távolságon kívül főleg az is az oka, mert itt a döntő jelentőségü események előkészitése nagyon sok időt vesz igénybe.