A németek gyors előnyomulása az egész fronton

Berlinből jelentik a Magyar Távirati Irodának: Nagy főhadiszállás, szeptember 19-én.

Nyugati hadszintér.

Beravtól délkeletre a Somme mentén sikerült az ellenséges állásban és amögött egy kiterjedt robbantásunk. Az ezt követő, ránk nézve kedvező harcban a franciák jelentékeny véres veszteségeket szenvedtek. Néhány franciát elfogtunk. Közvetlenül az Argonnoktól nyugatra az ellenségnek két árkot ásó osztagát tüzérségünk tüzelésével sulyos veszteségeik mellett szétszórta. Az élénk ágyuzás az arcvonal nagy részén tovább tart.

Keleti hadszintér.

Hindenburg tábornagy hadcsoportja: Eichhorn vezérezredes hadseregének Vilna ellen intézett átkaroló támadása teljes sikerrel járt. Balszárnyunk elérte Molodecznot, Smorgont és Wornjanyt. Az ellenség kisérletei, hogy sietve összeszedett jelentékeny erőkkel Michaliski irányában vonalainkat áttörje, teljesen meghiusultak. A feltartózhatatlanul előrehaladó átkaroló mozdulat és Scholtz és Gallwitz tábornokok hadseregeinek egyidejüleg az ellenség arcvonala ellen intézett kemény támadása az ellenséget tegnap óta az egész vonalon gyors visszavonulásra kényszerítette. A nagyon megerősített Vilna birtokunkba jutott. Az ellenséget az egész vonalon üldözzük.

Lipót bajor herceg tábornagy hadcsoportja: A visszavonuló ellenséget itt is üldözzük. A hadcsoport elérte a Nieradowicze-Derewnoje-Dobromysl-vonalat. Az ellenség utóvédjeit visszavetettük.
Mackensen tábornagy hadcsoportja: Einsktől északra elértük a Wislizát. A várostól délre átléptük a Strument.

Délkeleti hadszintér.

A helyzet változatlan.