A tábori telefon

Müszaki csapataink fontos szolgálatot teljesitenek a harctéren: ők gondoskodnak a tábori telefon felállitásáról is. A harctéren nélkülözhetetlen a telefon, mert ennek segitségével érintkeznek egymással leggyorsabban a csapatparancsnokok. A lövészárkok, a tüzérségi hadállások és a parancsnokságok mind össze vannak kötve telefonnal, akárcsak a városokban az irodák és hivatalok.

A modern technika tehát a harctéren is segitöjévé lesz az embernek. A müszaki csapatok állandóan uton vannak a harctéren és nagy gyorsasággal teljesitik a rájuk rótt feladatokat. Utakat nyitnak a csapatok elött erdőkben, sziklás helyeken, hidakat vernek folyósokon, hegyszakadékok felett s megteremtik a telefondrótok lerakásával az összeköttetést az egymástól legtávolabb eső lövészárkok között is.

Sokszor megtörténik, hogy ellenséges golyózáporban helyezik el fákon vagy a földön a telefondrótokat s e közben maguknak is harcolniuk kell, hogy munkájukat befejezhessék és megóvhassák az ellenséges járőrök támadásaitól. A modern háboruban rendkívül nagy fontossága van a gyors hirszolgálatnak s ezért a telefon szinte nélkülözhetetlen.

A lövészárokban a csapatparancsnok telefonon kapja meg az utasitásokat a magasabb parancsnokságoktól s az ágyugolyók lecsapódását figyelő tüzérek is telefonon tudatják egymással megfigyeléseik eredményét. A derék müszaki katonák szekereken és automobilokon viszik magukkal a tábori telefon felszereléshez szükséges eszközöket és bámulatos gyorsasággal dolgoznak.