Német meglepetések

A königrätzi csatában - mint tudjuk - kellemetlen meglepetéssel szolgáltak nekünk a poroszok. Amig mi ósdi elültöltő fegyvereket használtunk, addig ők ördöngős puskákkal lövöldöztek. Az ördöngősség az volt, hogy az ő puskájukat hátul kellett megtölteni s amig a mi katonáink bajlódva helyeztek el egy-egy golyót a fegyverükben, addig a porosz puskák szünet nélkül ropogtak. Akkoriban a poroszok hátultöltő fegyverei épen olyan váratlan, szenzációs meglepetést keltettek, mint amilyen meglepetés volt a mostani háboruban az irtózatos negyvenkét centiméteres mózsárágyu megjelenése.

Erre a rettenetes fegyverre nem voltak elkészülve ellenségeink. Eleinte talán nem is hittek benne, ijesztésnek, legendának tartották, de Lüttich, Namur stb. eleste hamarosan meggyőzte őket róla, hogy a hires negyvenkettes ugyancsak létezik. Ezen kívül még más meglepetésekkel is szolgáltak a németek e háboruban. Mindenekelőtt az aviatikában.

A Zeppelin! A lenézett, kigunyolt Zeppelin, amelyiket a franciák, mindig megmosolyogtak, mert állandóan "véletlen szerencsétlenség" érte. Most a lebecsült Zeppelintől reszket Páris és London. Másik német meglepetés volt a tengeralattjáró hajó. Ez főképen Angliát ejtett kétségbe. Ki hitte volna? A németek kezdtek legutoljára tengeralatti naszádokat épiteni. (Igaz, hogy ezért aztán az öveké a legtökéletesebb is!) És ime! Német tengeralattjáró hajók zárják el az angol partokat.