Egységes záróra az egész országban

A belügyminiszter a háború esetére szóló kivételes intézkedésekről alkotott jogszabályokban kapott felhatalmazás alapján 19,179 1916. szám alatt kiadott rendeltével eltiltotta, hogy a mulatóhelyeket, kocsmákat, italmérő vagy elárusító és más hasonló üzleteket (bodega, automata, büfé, bar stb.) éjfél után 1 óránál tovább nyitva tartsák.

A rendőrhatóság az érvényes jogszabályban megállapitott zárórát éjfél után 1 órán tul terjedő időre kivételesen sem hosszabbíthatja meg. Az említett helyiségeket, ha a fennálló jogszabályban későbbi időpont nincs megállapítva, reggeli 5 óra előtt rendszerint nem szabad kinyitni. Ez alól a rendelkezés alól a rendőrhatóság indokolt esetekben a helyi viszonyoknak megfelelő kivételeket engedélyezhet. E rendelkezések nem vonatkoznak a vasúti vendéglőkre, ha nyitva tartásukat az utazó közönség érdekei kivánják.

A ki ezeket a rendelkezéseket megszegi, kihágást követ el és két hónapig terjedő fogházbüntetéssel büntetendő. E kihágás miatt az eljárás a közigazgatási hatóságnak, mint rendőri büntetőbiróságnak. Budapesten a magyar királyi államrendőrségnek hatáskörébe tartozik. Az uj rendelet márczius 16-án lép életbe.