Tömeges nőgyilkosság Czinkotán

Május 9-én borzalmas leletre akadtak Czinkotán a Kossuth-utcza 40-ik számu házában. Az esetről Tóth István czinkotai rendőrellenőr értesítette a főkapitányságot. Tóth István jelentésében elmondja, hogy Krezsinszky Márton czinkotai lakos május 6-án délután meglátogatta Takács gyógyszerészt a Kossuth-utcza 40. számu házban, a melynek Krezsinszky örökös társtulajdonosa. Takács a ház bérlője.

Krezsinszky azért kereste fel a gyógyszerészt, hogy a ház tatarozását megbeszéljék. Bejárták a házat, megnézték, hol kell javítani, végül eljutottak a ház végében levő két kamrához, a melynek ajtói lezárva voltak. A házbeliek elmondották, hogy a kamrákat Kiss Béla bádogosmester bérelte még a háború előtt, mielőtt a harcztérre ment, bezárta a kamrákat. Krezsinszky felnyittatta az ajtókat és az egyik kamrában négy, a másikban három, egy méter magas, ötven-hatvan czentiméter átmérőjű fényes bádoghordót találtak. A hordókat ólom forrasztás zárta el légmentesen. Miután a kamrákra szükség volt, Kiss Béla 1914. óta házbért nem fizetett, a hordókat ki akarták gurítani a kamrából. Előbb azonban meg kellett állapítani, hogy kié a hét hordó és mi van benne.

A házban lakók közül többen úgy tudták, hogy a hordókat Kiss Béla gyártotta, ő helyezte el a kis kamrában és 1914. augusztusában, mikor a harcztérre ment, a házbelieknek azt mondotta, hogy a hordókban a szerszámait helyezte el és senki se bántsa azokat. Takácsnak gyanus volt a dolog. Az elődjéé, Krezsinszky Márton édesapjáé volt a gyógyszertár. Takács tehát azt hitte, hogy Krezsinszky karbolt rakott a hordókba, a melyeket Kiss ellopott. Indítványozta, hogy az egyik hordót bontsák fel.

Furókkal, feszítővasakkal nekiállottak az egyik hordónak és feltörték. Már az első fejszecsapás nyomában támadó résből rettenetes bűz áradt ki, a mikor pedig széjjelvált a bádoglemez, mindenkit megdermesztő borzalom meredt a nézők elé. A hordóban egy összeomlott, feloszló, alaktalan női holttestet találtak. A felismerhetetlenségig eltorzult hullatömeget széjjelterített, dús aranyszőke haj takarta. Perczek multak el, a míg a megdöbbenés hatása alól felszabadultak a jelenlévők. Most már mind a hét hordón léket vágtak, a melyen keresztül megállapították, hogy mind a hét hordóban női holttest van elrejtve.

A rögtön megindult nyomozás során három meggyilkolt nőnek még a személyét is sikerült megállapítani az ismerősök előadása nyomán és sikerült kinyomozni Kiss Béla volt takarítónéját Jakubeknét, és egy volt segédjét, ki Czinkotán községi rendőr is volt egy időben s Nagy János a neve. Ez utóbbiról gyanítják, hogy bűntársa volt a gyilkos bádogosnak. Egyenlőre letartóztatták, de még nem ismert be semmit.

Magának a gyilkossággal gyanusított Kiss Bélának személyét még titokzatos homály borítja. A hivatalos megállapítás azt mondja, hogy még 1914-ben szerb fogságba esett s Valjevóban tifuszba esett s meghalt - de ezzel szemben arra is vannak tanuk, hogy azóta találkoztak vele s idehaza járt. A nyomozást a legnagyobb arányokban folytatják, abban az irányban is, vajjon az áldozatok száma nem nagyobb-e ?