A hadifoglyok helyzetének javitása

Mint emlékezetes, 1915. év november havában az osztrák, magyar, német és orosz vöröskereszt-egyesületek képviselői a svéd vöröskereszt égisze alatt Stockholmban tanácskozást tartottak a kölcsönös hadifoglyok helyzetének megjavítása és rendezése dolgában. E konferenczián hozott határozatokat a különböző kormányok elé terjesztették jóváhagyás végett.

Ez év májusában ujabb konferenczia volt, a melyen a határozmányokat bizonyos pontokban módosították. E módosító határozmányokhoz hozzájárultak az osztrák, magyar és német, legutóbb pedig az orosz kormány is.

Ez igen fontos lépést jelent a hadifoglyok helyzete tekintetében, amenynyiben megállapítják annak a minimumát, a mit a hadifoglyoknak nyujtaniok kell, rendezik a tájékoztató szolgálatot a levél és postaforgalmat, a foglyoknak adandó olvasmányok ügyét az orvosok foglalkoztatását, nagyobb mozgási szabadságot biztosítanak a hadifoglyoknak. Azonkivül a monarchia és Oroszország között megállapodás jött létre a hadifoglyok vallási szükségleteinek ellátása tekintetében is.