Román kegyetlenkedések Erdélyben

A berlini Wolff-ügynökség jelenti: Napról-napra szaporodnak azok a hirek, a melyek a románok által Erdélyben elkövetettt borzalmakról szólnak. Hihetetlen nagyszámuak azok a rablások és erőszakosságok, a melyet tisztjeik példáján buzduló román csapatok elkövettek. Az eddig megállapított esetek közül megemlítendők a következők:

1. Fogarasban Wolff Mihálynál három héten keresztül ettek a román tisztek. A mikor ezért fizetést kért 14 napra elzárták a 76 éves öreg embert és elszurással fenyegették.

2. Ozu János gyógyszertárába tizennégy román tiszt betört, feltörtek minden szekrényt és 30,000 korona értékű árut raboltak.

3. Észsu román kapitány Fogarasban Wolff nagykereskedő borpinczéjét és pénztárát feltörte és a pénzt kivette, azonkivül sok bort vitt el.

4. Mint a fogarasi zsidó temetőben még ma is láthatók, a román katonák gazdag családból származók sirjait felásták és a koporsókban értéktárgyak után kutattak.

5. Akseninai Márián, egy erdélyi román nőn, román tisztek Fogarasban erőszakot követtek el és megverték, ugy hogy a feje, valamit teste még ma is sebes.

6. Tiz német vöröskeresztes nővértől elrabolták arany keresztjüket, agyonlővéssel fenyegették meg őket és azután egyik részüket ájultan elhurczolták Romániába.

7. Egy perzsányi asszony, a ki zajt csapott, mert jószágát elhajtották, a nélkül, hogy fizettek volna érte, 25 botütésre ítélték. A legkegyetlenebbül bántak el az asszonynyal, a kinek a botütések következtében belei megsérültek és ennek következtében meghalt.