Szénhiány

Éjféli tizenkét órakor be kell zárni majd minden nyilvános mulatozó helyiséget január elsejétől kezdve. Egy órával előbb mint most zárják, amikor már ugyancsak erőszakosan rövidült meg az emberek kedély-kicsapodásának időbeli területe. A szénhiány miatt történik igy és szavunkra, csak kevesen fognak tragédiát látni benne.

Az emberek már hozzászoktak, hogy kedélyét abszolutisztikusan kormányozzák, hogy kora este igya meg azt a pezsgőt, amelynek hatását azelőtt hajnalban, a szemeteskocsik felvonulása idején szerette élvezni, hogy a legelső éjszakai órákban már aludjon habfehér párnái között, hogy ne lehessen lump, ne járjon kivörösödött szemekkel, amelyekre a békebeli bohémek talán büszkék is voltak, mert napközben ez tette őket differencziáltakká a hig kék és udvarmentes szemű nyárspolgárok között.

Az emberek már mindenbe beleegyeznek. Semmi ellenvetésük sincs. S épp annyira megrendülés nélkül fogják majd fogadni a hirt, hogy a mulatozás megint szabad hajnalig, mert hiszen béke van, szén van, minden van.