Kórházvonatok

A csatatéren áll a harc. A sebesült vitézek egymásután jönnek a kötözőállomásokra, ahol első, gyors segélyben részesülnek. A sebesültek száma egyre szaporodik s csapatonként viszik őket tovább … A tűzvonal mögött nem messze füstöl, pöfög egy indulásra kész befűtött vonal. Vöröskeresztes zászló a mozdonyán. Ez a kórházvonat.

Hosszu sorokban érkeznek a sebesültek s elhelyezik őket a vasúti kocsikban. Ezeknek a vasúti kocsiknak egészen más képe van belül, mint a többieknek. A fal mellett fehér ágyak sorakoznak. A ragyogóan tiszta „kórtermekben” helyezik el a sebesült hősöket. Minden van ezen a vonaton, amire egy modern kórháznak szüksége lehet. Az egyik kocsiban nagyszerü kádfürdő hideg és meleg vizzel, a másikban konyha, ahol illatos, jó ételeket főznek a katonaszakácsok.

Van külön kocsiszakasz az éléstár számára, külön raktár, gyógyszertár, orvosi rendelőszoba és – tökéletesen felszerelt operációs terem. Sürgős esetekben a kórházvonaton végrehajtják a műtétet is. Viszi a vonat a sebesülteket az ország belsejében lévő kórházakba, de utközben is gyógyítják már őket.