Az olaszok rettenetes vesztesége Görz előtt

A Budapesti Tudósító jelenti: Hivatalos jelentés, kiadatott 1915. október 24-én, délben érkezet 5 óra 30 perckor.
Orosz hadszintér. Novo-Alexiniecnél viszszaszereztük a Lopusnótól keletre fekvő magaslatokat, melyekről tegnap visszavonultunk. Támadásaink Czartorijaknál haladnak. Az ellenséget Komarownál visszavetettük. A helyzet egyébként változatlan.

Olasz hadszintér. Az Isonzó mellett az általános csapa még folyik. Tegnap a példátlan elkeseredéssel folytatott gyalogsági harcok a görzi hídfőre is átterjedtek. Az ellenség rohamai ujra rémisztő veszteségük közt omlottak össze mindenütt bátor gyalogságunk szívós védekezésén, amelyet lövegeink hatalmas tűzhatása remekül támogatott. Az olaszok főtámadását a tiroli harcvonal ellen nagy haderővel intézett előretörések kisérték. A Vigereuth és Lafraun fensikok heves tüzérségi tűz alatt állnak.

Több olasz gyaloghadosztály a Dolomit harcvonal ellen intéz támadást. Itt tegnapelőtt és tegnap véresen vertük vissza egy-egy támadást, két Rufiede elleni előretörést és négy a Sief községtől északra és a Papeua völgyben levő harcvonalaink ellen intézett támadást. A karintiai harcvonalon csak tüzérségi harcok voltak és kisebb csatározás folyik. Az ellenség a fütschi medencében és a Krn szakaszon tegnap délelőtt egyes előretöréseket és támadásokat kisérelt meg eredmény nélkül. Különösen a Santa Luciától nyugatra fekvő magaslatot támadják ujra szakadatlanul. Alpinik itt beletoltak a harcvonal egy kis szakaszába, de az 53. és 86. számu gyalogezred erélyes ellentámadása hamarosan ujra kiverte őket onnan. Az ellenség a tolmeini és görzi hídfő közti isonzó-szakaszon sem tudott sehol sem áttörni. Itt különösen Plavánál folyt heves harc. A görzi hid fő előtt már tegnapelőtt több, a Monte Sabotina ellen megkisérelt támadás omlott össze. Tegnap erős tüzérségi előkészítés után nagyon jelentékeny olasz haderő intézett támadást ez ellen a környéket uraló hegy, valamint Osvavija ellen. A harc ide-oda hullámzótt, éjjel is tovább folyt; azzal végződött, hogy csapataink összes állásaikat rendíthetetlenül megtartották.

A Doberdó fensík szélén a Mainizza és a Monte dei sei Busiközti szakaszon a csata változatlan hevességgel tombolt tovább, míg a déli szakaszon a nap és az éj csendesebben telt el. Az ellenség friss erőkkel mind ujra előrehajszolt támadásai teljesen meghiusultak. Az olaszok csak átmenetileg tudták magukat egyes elől levő árkainkba befészkelni. Gyalogságunk, igy a derék 39. számu gyalogezred, San Martinótól délre hadállásait kézi tusában mind ujra viszszahódította.

Délkeleti hadszintér. Kövess gyalogsági tábornok hadserege az ellenséget az Arangyelováctól északra levő magaslatokon tul szorította vissza. Zászlóaljaink visszavetették a Slatins hegytől délre harcba bocsátkozó szerb utóvédeket. A Morava mindkét partján előnyomuló német csapatok elfoglalták a Palánkától délre és Petrováctól északra levő magaslatokat. Az a seregcsoport, amely Orsovánál kelt át a Dunán, elüzte az ellenséget a Kladovótól nyugatra levő hegyvidékről. A bolgárok Negotinon tul nyomultak előre és Knyazeváctól északra előnyomuló csapataink átkeltek a Timok középső szakaszán.
Höfer, altábornagy, a vezérkarfőnökének helyettese.