Háborus élet a pártkörökben

A világháburu nagy eseményei mögött érthetően eltörpülnek a belső politikai apró-cseprő ügyei, de az egyes politikai élete, ha nem is oly élénk, mint régen, ma sem szünetel egészen. A parlament még nincs együtt, de körülbelül egy hónap mulva ismét összeül s a politikai pártkörökben máris mutatkozik a némi élénkség. Esténként legalább összejönnek a képviselők, inkább beszélgetni, mint tanácskozni, inkább érdeklődni és tájékozódni, mint pártpolitikát csinálni.

A nemzeti munkapárt Károly köruti helyiségében esténként hét óra felé kezdenek összegyülni a képviselők. (A munkapári régi helyiségében most a párt hadikórháza van.) A Budapesten tartózkodó képviselők itt töltenek egy-két órát és ha ideje engedi gyakran felmegy a körbe gróf Tisza István miniszterelnök is. A szakminiszterek, főképp Hakányi, Ghülányi, Balogh és Sándor János gyakran fellátogatnak, az államtitkárok közül pedig Vadász Lipót majdnem naponta pontosan megjelenik a képviselői között.

A beszélgetés főtémája természetesen mindig a háburu, különösen pedig most mióta a Balkánon is nevezetes és fontos események vannak és még fontosabbak várhatók. Előkerül a térkép és a párt egyik másik "stratégiája" magyarázza a harctér helyzetet. Tisza csak nagyritkán nyilatkozik érdemben. Hazai is inkább népszerű és kedélyes csevegéseket folytat a háboruról. Az utóbbi hetekben népszerű téma lett a drágasága is. A vidéki képviselők vidéki tapasztalataikat beszélik el, a pestiek panaszkodnak és mindenki megegyezik abban, hogy "kellene valamit csinálni." A mult napokban aktuális lett a kiegyezés kérdése is és azt mondják, hogy Tisza legutóbbi bécsi tanácskozásai már ezzel a kérdéssel vannak összefüggésben.

Az ellenzéki pártkörök élete nem mondható valami nagyon élénknek. A pártvezérek közül Andrássy jelenleg nincs itthon, Berlinben tartózkodik. Külpolitikai szempontból őt tartják az ellenzék legfontosabb emberének és hetenként megjelenő cikkeit mindig nagy figyelemmel kisérik. Pár nap óta gróf Apponyi Albert sincs Budapesten, gróf Károlyi Mihály pedig tudvalevően már a harctéren van, a többi ellenzéki vezér szintén a harctéren – vagy kerületében tartózkodik. Vázsonyi Vilmos mostanában főképp az élelmiszerdrágaság kérdésével van elfoglalva és hosszu hallgatás után végre alaposan – és mindjárt hozzátehetjük, sikeresen – kibeszélhette magát a fővárosi közgyülésen. A függetlenségi pártból többen már tanulmányozni kezdik a kiegyezési kérdéseket, hogy annak idején felkészülten fogjanak hozzá ennek a rendkivül fontos kérdésnek tárgyalásához. Nagy érdeklődéssel fogadták Darányi Ignácnak a gazdagyülésen minap tartott beszédét, melyet a hosszu lejáratu kiegyezés elleni mozgalom bevezetésének tartanak.

A néppárt legutóbb a szentgothardi választás alkalmából volt élénkebb s szokottnál. Nagy reményekkel indultak ennek a választásnak, de a végén a pártközi béke hangoztatásával a jelöltjük visszalépett és átengedte a teret Rosznernek, a király személye körüli miniszternek, Rakovszky, Szmencsányt és az agilisabb néppártiak nincsenek itthon.

Nehány hét mulva összeül a parlament, a pártklubok is megélénkülnek. Lehetséges, hogy politikai viták lesznek, de abban valamennyi párt és valamennyi pártvezér egyetért, hogy a mostani helyzetben az ország belső békéjét semmivel sem szabad megzavarni és minden erőnkkel a közös nagy küzdelmet kell támogatni. De egyetért valamennyi párt abban is, hogy a legszebb reményekkel és a legnagyobb optimizmussal várja e nagyszerű küzdelem végét, mert tudja, hogy a központi hatalmak sikeres harcából és a magyarság páratlan erőfeszítésből frissebb, erősebb és egészségesebb Magyarországnak kell születnie.