Egy magyar hadnagy hőstette

Bogáth altábornagy ünnepség keretében tűzte fel a budapesti Albrecht-laktanya tiszti pavilonnjának disztermében Antal (Auerbach) János 23-ik gyalogezredbeli tartalékos hadnagy mellére a III. osztályu vaskoronarendet. E rendkivül magas kitüntetést nagy hősiességért kapta a derék magyar ifju.

Az orosz harctéren arról értesült az ezrede. hogy a támadásra készülő oroszok hosszu vonalon aláaknázták állásainkat s már meg is töltötték robbanó anyaggal az egész aknarendszert. Antal hadnagy önként ajánlkozott arra, hogy kiveri állásaikból az oroszokat s ez alatt majd idejük lehet árkászainknak arra, hogy elpusztítsák az orosz aknákat.

Hősiesen oldotta meg a veszedelmes feladatot s két és fél óráig tartotta megszállva az orosz hadállást. Ezalatt árkászaink elszállították az orosz aknákból az óriási mennyiségű robbanó anyagot, majd felrobbantották az egész orosz aknarendszert. Antal hadnagy még nagy municiókészletet is zsákmányolt és elfogott kétszáz oroszt. H

asonló hőstettekért kapta meg többi nagy kitünetéseit is. A nagy ezüst vitézségi éremmel sikeres járőrszolgálatért, a Signum Laudisz-szal egy orosz foglyul ejtéséért , a III. osztályu érdemkereszttel ez orosz állásnak kézitusával való elfoglalásáért, a német vaskereszttel egy orosz állás felrobbantásáért tüntették ki.