Az uj királyné

Igazi boldogságot talált uj királyunk házasságában. Neje, Zita főhercegasszony Magyarország uj királynéja határozottan szép nő és igen fejedelmi megjelenés. Termete középmagas és rendkivül kecses. Igen gazdag, sürü sötétbarna hajkorona borul magas homlokára, szemei kristálytiszta, nagy, kék szemek.

Vidám temperamentuma van és rendkivül szeretetreméltó. Igen élénk, de amellett gyöngéd, alkalmazkodni tudó és barátságos, aki mindenkivel igen kedves és mindenkit megért. Neveltetése egészen világias és liberális volt. Kitünően lovagol s a sport egyéb ágaiban is jártas. Férjét már gyermekkorától fogva ismeri. Mint egészen kis gyermekek játszadoztak egymással Mária Terézia főhercegnő házában. A főhercegnő mostoha nagyanyja volt a főhercegnek s egyben nagynénje Zita hercegnőnek. Évekkel utóbb megint Mária Terézia főhercegnő St. Jacob nevü birtokán találkoztak fajdkakas vadászaton. Senki sem vette észre a főherceg érdeklődését unokanővére iránt. Még a fiatalok legközvetlenebb környezetében sem sejtették, hogy szerelmi és házassági regény lesz a pajtáskodásból. Csak 1909 nyarán, mikor Zita hercegnő elkisérte Mária Annunziata főhercegnőt Franzensbadba, tünt fel, hogy a főherceg milyen gyakran látogatja meg őket.

Már akkor Franzensbadban megegyeztek a fiatalok abban, hogy életük utja egyesülni fog. A következő télen gyakran találkoztak udvari ünnepségeken s ilyenkor a főherceg mindig feltünően foglalkozott Zita hercegnővel. Szinte ugy látszott, mintha csak azt akarná megvárni, hogy a hercegnő hivatalosan is belépjen a társaságba s azután kérőként jelentkezik majd az anyjánál, a pármai hercegnőnél. 1911 tavaszán ez meg is történt. A főherceg, anyjának, Mária Jozefa főhercegasszonynak kiséretében Piamoreba utazott Zita szüleinek mesebeli szépségü birtokára, s itt a király beleegyezésével junius 13-án megtörtént az eljegyzés.

Még ebben az évben házasságot is kötöttek, melyben Zita főhercegnő négy gyermekkel ajándékozta meg férjét. 1912-ben született Ferenc József, uj trónörökösünk, 1914-ben Adelhaid hercegnő, 1915-ben Lajos és 1916-ban Félix főherceg.

Az uj király pár 1914 augusztusában járt először köztünk, Budapesten. Mindjárt ekkor szivébe fogadta a főváros és az ország minden polgára. Most, hogy ők országolnak Szent István birodalmában, még szorosabb és melegebb ez az alattvalói szeretet. Magyarország népe a magyar sziv lángoló lelkesedésével köszönti az uj uralkodót és fenséges hitvesét, Magyarország királynéját.