Hogyan segítenek magukon a hadirokkantak?

Négy fényképfelvételen mutatjuk be legérdekesebb jeleneteit egy előadásnak, amelyet egy csonka vitéz tartott az egyik budapesti hadikórházban a rokkant katonáknak, a csonka végtagok használatában való ügyeskedésről. Mind a két kezefejét amputálták, de ennek ellenére kitartó gyakorlattal még borotválkozni is megtanult.

A hadirokkant, akinek mind a két karja csonka, miután ügyesen megborotválkozott, azt is megmutatta hallgatóságának, hogyan szokott megmosdani segitség nélkül. Két csonka végtagja közé szorított spongyával ügyesen lemosta az arcát, azután a csonka jobbkezével ügyesen befejezte a mozsdást.

A borotválkozás és a mozsdás után még nehezebb feladat következett: fel kellett öltöznie segítség nélkül. Az akarat és a gyakorlat erre is megtanította. Ügyesen feltette gallérját, nyakkendőjét és magára huzta a mellényét is. Végül:

Azt is bemutatta a bajtársainak, hogy mi módon lehet kényelmesen étkezni csonka kezekkel is. Rokkantak számára készült megfelelő evőeszköz segítségével gyorsan és megerőltetés nélkül költötte el az eledelét. Bemutatásával bebizonyította, hogy a csonka végtagok is jól használhatók ügyességgel és kitartó gyakorlással.