Az éneklés haszna

Nem is hinné az ember, hogy az éneklésnek milyen jó hatása van a szervezetre, különösen a tüdőre. Erre vonatkozólag legújabban igen alapos és pontos megfigyeléseket tettek az orvosok, s kiderítették, hogy alig van, a minek olyan tüdő-fejlesztő hatása volna, mint az éneklésnek.


Az ember rendes lélekzetvételével a tüdőben levő levegőnek csak igen csekély része, körülbelül egy heted része cserélődik ki, s csak az igen erős, mély lélekzés, - pl. mikor hegynek fölfelé mászik az ember, - frissiti fel kellő mértékben a tüdőben lévő levegőt.

 

Olyasformán van ez a dolog, mint a szoba szellőztetésénél. Ha csak felületesen szellőztetünk, a szoba romlott levegője legnagyobb részben benmarad s csak akkor tisztul meg teljesen, ha az összes ablakokat hoszszabb ideig nyitva tartjuk. A tödőben levő levegő azonban ártalmas gázakkal van keveredve, a mi a szervezetnek bajt okozhat s e mellett ez esetben elegendő savakat se kap a szervezet.

 

Az erős és mély lélekzetvételek gyakorlása mellett a tüdő befogadó képességét is fokozhatjuk. Erre pedig nincs jobb mód, mint a rendszeres énekgyakorlat. A rendes tüdejű ember egy lélekzetvételével körülbelűl 3200 köbcentiméter levegőt tud ki s be lehelni, míg az énekes körülbelűl 5000, az énekesnő pedig 4000 köbcentimétert.