Elviszik a rézkilincseket

A Magyar hivatalos lap – egyidejüleg az osztrák hivatalos lap február 24-iki száma is – közli a magyar és az osztrák honvédelmi miniszterek rendeletét, a melynek értelmében az épületek, keritések ajtóiról és kapuiról a sárga- és vörösréz és bronz- ajtóvereteket hadiczélokra leendő használatra lefogják szedni.

A kormány által megbizott vállalatok és közegek a kilincseket, kilincsrózsákat, kulcslyukpajzsokat, védőket, zárjpajzsokat az ajtókról, kapukról le fogják szedni és pótanyagból készült vereteket szerelnek fel ezek helyett. Ezt a háztulajdonosok és bérlők tűrni tartoznak.

A vállalatokat és közegeiket a közigazgatási hatóság igazolvánnyal látja el és ha a községben kihirdette, hogy a kilincsek kicserélése megkezdődik, akkor ezek az igazolt közegek minden lakásban és házban megjelenhetnek és a kicserélést elvégezhetik.

A kicserélésért nem kell semmit sem fizetni, ellenben az elvitt kilincsekért, veretekért és zárakért a felek nem kapnak kártéritést. A rendelet megszegése két hónapig terjedhető elzárással büntethető.