A szétrombolt legenda

A valóság szétrombolt egy könnyelmü diplomaták és felületes publicisták által szándékosan terjesztett legendát, t. i.  a korhadt, minden komoly erőfeszítésre képtelen Ausztria-Magyarországról szóló legendát, amely Ausztria-Magyarország már az ellenséggel való első összeütközés alkalmával ki van téve a szétesésnek.

Az osztrák-magyar hadseregnek helyt kellett állnia azokkal a rengeteg tömegekkel szemben, amelyeket a cár a monarkia keleti határaira rászabaditott és egyidejüleg örködnie kellett a többi határok biztosságán. Szerepe nehéz, de nemes volt. Becsülettel és vitézséggel játszotta végig. A Kárpátokban való harcok a leghősiesebbek voltak e véres háboruban és éppen Ferenc József császár és király ő felsége katonái viselték a legsulyosabb áldozatokat és érték el a legszebb sikereket.

A legnagyobb feszültség pillanatában, amikor a csapatok minden elsöprő galiciai offenzivájának kezdetén állottak, uj ellenség fenyegette a dunai hatalmasságot, oly ellenség, amely teljes nyugodtsággal készülhetett elő és abban a pillanatban léphetett be a küzdelembe, amely neki a legalkalmasabb volt. Ez a támadás siralmasan meghiusult és a tiroli Alpok tanui ama népek hősies bátorságának, amely népek egysége alkotja a monarkia erejét.

Bulgária, amelynek hasonló feladatot kellett teljesitenie, a monarchia természetes szövetségese, Kálnoky, Aehrenthal és Berchtold eszméje, akiknek báró Burián jelentékeny utóda, most megtermékenyitve a szerb harctereken közösen ontott nemes vérrel, ragyogó kivitelre jut. A monarchia és a Bulgária összemüködése által a Balkánon való tartós béke jótékony valósággá fog válni.