A politikai helyzet

A harmadik hadi országgyülés megnyitása alkalmából, hosszabb szünetelés után a törvényhozók ujra összesereglettek több heti tanácskozásra. A kormány gondoskodott róla, hogy elvégzendő anyagban és beható vitára érdemes javaslatokban hiány ne legyen. Az alapos kritikától a kormány annyira nem idegenkedik, hogy ha kell e célból a ház együtttartását a karácsonyi ünnepeken és ujéven tul is hajlandó kiterjeszteni. Ellentétben a szintén nov. 30-án egybehívott és mindenkor lelkiismeretesen dolgozó német birodalmi gyüléssei, mely tárgyalásait még karácsony előtt szándékozik befejezni.

A megnyitó ülés kimagasló mozzanata Beöthy Pál emelkedett hangu beszéde volt, mely katonáink páratlan vitézségének és a szövetségesek hüséges támogatásának méltatásával – plasztikus képben vázolta a mostani és a tavaszi ülésszak közt lefolyt események históriai jelentőségét. A kissé bágyadt hangu előadás dacára is nagy hatásu beszédet, valamint az elnök abbeli előterjesztéseit is amelyekben a magyar törvényhozás hálás elismerésének kifejezéseül szövetségeseink és a legfőbb hadvezetőség üdvözlését hozta javaslatba, a Ház osztatlan helyesléssel fogadta.
A megnyitó ülésen bemutatóra kerültek a kormány nagyfontosságu törvényjavaslatai, melyek – a helyzet kivánalmaihoz simulva – tulnyomóan gazdasági és pénzügyi természetűek. Ezekkel a javaslatokkal bővebben is foglalkozunk lapunk közgazdasági rovatában. A tárgyalásra kerülő politika vonatkozásu javaslatok között szerepel a kivételes rendszabályok kiegészítéséről szóló előterjesztés is.

A megnyitást követő ülés az interpellációk napja volt. Ez alkalommal Polónyi Géza a függetlenségi kurucok régi vértezetében jelent meg, hogy felelősségre vonja Tisza István miniszterelnököt s közös címer és jelvénynek közjogunknak meg nem felelő rendezéseért. Polónyi ezuttal is komoly és beható stádiumból merítette beszédének szakszerű megokolását, de mintha maga is érezte volna, hogy a megváltozott időkbe nem illik már bele elavult harcmodora, lehetőleg tartózkodott a tulzásoktól. Az interpelláció és a terjengős megokolás megfelelő alkalmat nyujtott a kormányelnöknek hazafias hévtől vibráló informativ beszédnek elmondására, mely ha nem is oszlatta el teljesen Polónyi aggodalmait, országszerte nagy megnyugvást fogva kelteni; a királyi inicativiára való utalás kapcsán pedig meg fogja erősíteni a nemzetnek a szebb jövőbe vetett bizodalmát.

Jövő kedden lesz a Ház első érdemleges ülése, amelyen az indemnity javaslat kerül tárgyalásra. Az indemnitás megadása eminenter bizalmi kérdés lévén, az ellenzék teljes mértékben élni akar a kritika jogával.

Az ellenzéki követelések lehető honorálása céljából az indemnity javaslatnak a tisztviselőkre vonatkozó szakasza külön törvényjavaslat formájában kerül a Ház elé Károlyiék ezt az eredményt keveselik.

A pénteki értekezleten a függetlenségi párt a keményebb harc mellett nyilatkozott, ám meglehet, hogy véglegesen majd csak Apponyinak Stokholmból való visszatérése után fog dönteni a következő magatartás dolgában.

A függetlenségi párt, melynek közjogi programmján hatalmas rést ütött a világháboru, nem igen tudja, hogy mihez kezdjen. Talán ujból visszatér ismételten felkapott, hol ismét elhagyott régi szerelméhez: az általános választójoghoz. Az ellenzéki blokk megbolygatásával a néppárt még a mostani hadiülésszakban vissza akar térni régebbi felekezeti programjához.