Mire spekulál az amerikai ipar?

A newyorki tőzsde és a háboru

Hogy mint lesz, hogyan lesz, az még a jövő titka.
Vajjon az Unió aktiv szerepet is vállal-e a háboruban, vagy pedig megelégszik azzal, hogy csak az entente-ot segiti municióval, élelemmel és pénzzel, ha tudja? Néhány nap alatt tisztára ki fog alakulni a helyzet képe, amely ma még egészen homályos és bizonytalan, nemcsak Európában, hanem magában az Unióban is. 

A jelen pillanatban a newyorki tőzsde az amerikai-német konfliktus hőmérője.
Rendes körülmények között is a tőzsdei árfolyamjelentések a legilletékesebb bulletinek egy állam belső állapotáról s a jelen esetben még többet lehet kiolvasni a newyorki tőzsde száraz jelentéseiből. 

Dacára azoknak a fényes üzleti eredményeknek, amelyet az amerikaiak ipara a háboru kezdete óta elért, a newyorki tőzsde forgalma az utóbbi napokban igen gyenge volt. A központi hatalmaknak 1916. december 12-én tett békeajánlatára a newyorki tőzsde összes ipari értékpapirjai hanyatlottak. Ugyancsak erős visszaesést idézett elő a newyorki tőzsdén Wilsonnak 1916. december 21-én nyilvánosságra jutott békejegyzéke. 1917. február 1-én és 2-án a németek tengeralattjáró háborujának bejelentése szintén erős lanyhulást okozott. 

Látható, hogy az amerikai tőzsde a háborura spekulál.
De csak az európai háborura, amelyből keresni lehet. Mihelyt egy európai békéről van szó, esnek az árfolyamok és még jobban esnek az árfolyamok, amint Amerika katonailag is kezd érdekelve lenni az európai háboruban. Az amerikai tőkének csak európai háboru kell. Abból lehet keresni. De az amerikai polgár nem szereti a maga bőrére a háborut. 

Február 2-án, a tengeralatti háboru bejelentésekor érték el az amerikai papirok legmélyebb árfolyamukat. 1916. december 11-étől, tehát attól az utolsó naptól, amikor még semmi sem zavarta az amerikai háborus ipar cirkulusait, egészen 1917. február 2-ig egyes amerikai vasut és acélpapirok a következőképpen estek:
Canada Pacific            165.50-ről      155.  -    re
Eric                                    36.75-ről        25.  -    re
Eric pref                           51.50-ről        38.  -    ra
Southern Pacific           98.50-ről        92.50-re
Union Pacific                144.38-ról     132.75-re
U. S. Stael Comp          123.38-ról     100.38-ra
Anaconda Copper         94.   -  ről        71.75-re
Central Leather           110.75-ről        70.50-re


A következő napon, február 3-án, az Unió és Németország diplomáciai szakitásának napján ezek az értékek igen kevéssel emelkedtek. Ami természetes is, mert a diplomáciai szakitás ismét lehetővé tette azt az eshetőséget, amelyet a békekötés meghiusitott volna: hogy az amerikai ipar továbbra is az entente nagybani szállitója legyen. 

Most feszülten várakozik a newyorki tőzsde.
Olyan, mint a legérzékenyebb hőmérő. S mig az Uniónak Németországgal való konfliktusa el nem dől, a newyorki tőzsde a világ legfeszültebb, legérzékenyebb tőzsdéje marad.